Cu complicitatea autoritatilor locale si judetene, un sat intreg din Arad a fost lasat fara o palma de pamant! Cu ochii in soare adica! Chiar daca taranii trebuiau pusi in posesie pe cele peste 1.150 ha de teren, disponibile pe raza fostei IAS Fantanele, acestia au fost trimisi la plimbare spre limitele judetului, fara nici o explicatie. Motivul acestui joc de picioare a fost unul simplu: valoarea de piata a terenului! Mai exact, peste 2,5 milioane de euro...
In baza Legii 1/2000, satenii din comuna Fantanele-Arad s-au adresat Comisiei locale de fond funciar, cerand stabilirea si reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete totale de 1.150 ha de teren de pe raza localitatii. Ca urmare a solicitarii, comisia locala din cadrul Primariei Fantanele a intocmit lucrarea de fond funciar, toti solicitantii fiind inscrisi intr-o anexa ce a fost trimisa spre validare Prefecturii Arad. La data de 18 august 2003, prin Hotararea nr. 926, Comisia judeteana de fond funciar a fost de acord cu propunerea Primariei Fantanele, mai ramanand doar ca edilul comunei sa treaca la punerile in posesie pe vechile amplasamente, detinute odinioara de tarani. Si ar fi avut de unde sa dea pamant, intrucat, asa cum rezulta dintr-un "inventar al terenurilor agricole aflate in domeniul privat al statului", la data de 31 decembrie 2002, pe teritoriul administrativ al comunei Fantanele-Arad exista "un total disponibil agricol de 2.171 ha". Un simplu calcul matematic demonstreaza faptul ca, daca s-ar fi aplicat Hotararea nr. 926 a Comisiei judetene de fond funciar din cadrul Prefecturii Arad, pe raza localitatii Fantanele ar mai fi ramas disponibila o suprafata de 776 ha de teren.
CLICK PE FOTO PENTRU A MARI |
|
FACSIMIL. Nota Corpului de Control de la Agricultura |
BANDA RULANTA. Chiar daca la nivelul comunei Fantanele nu s-a realizat punerea in posesie a taranilor, ba, mai mult, nu se preluase nici terenul necesar de la Agentia Domeniilor Statului, Comisia judeteana de fond funciar din cadrul Prefecturii Arad adopta alte doua hotarari, respectiv nr. 981 din 8 septembrie 2003 si nr. 1301 din 6 octombrie 2003, prin care valideaza alte propuneri ale comisiilor locale de fond funciar din comunele Fantanele, Sagu si Vinga. Unde le valideaza? Toate pe raza comunei Fantanele, desi Prefectura Arad stia clar ca "disponibilul agricol" al fostei IAS nu e mai mare de 2.171 ha. Asa se face ca aceasta mare unire a celor trei principate aradene a facut ca si cererea de teren sa creasca. La cele 1.150 ha ale taranilor din Fantanele s-au adaugat alte 900 ha ale locuitorilor din Sagu si, nu in ultimul rand, alte 1.623 ha ale celor din Vinga. Un alt calcul aritmetic arata faptul ca, intr-un timp scurt, IAS Fantanele a devenit un fel de
casa "Big Brother", in care toata lumea sta, la comun, claie peste gramada. Mai exact, ca la facultate! Aproape doi pe un loc! Adica, 2.171 ha disponibil, dar scoase la mezat aproape 4.000 ha!!!
MUTARE ASTRALA. Cert e ca nici un membru al Comisiei judetene de fond funciar din cadrul Prefecturii Arad, in frunte cu fostul prefect pesedist, actualmente senator de Arad, nu poate sa spuna ca nu a stiut care este disponibilul agricol al comunei Fantanele. Mai ales cei de la ADS, care cu buna stiinta si-au dat acordul pentru aceste transferuri abuzive, desi stiau ca, faptic, pe raza fostei IAS Fantanele nu e loc pentru toata lumea. Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca articolul 3 din Legea 1/2000 arata negru pe alb ca, in cazul in care "in localitate nu exista suprafete de teren agricol, pentru a satisface integral cererile, reconstituirea dreptului de proprietate se va face din terenul comunelor limitrofe". Eh, aici se vede clar ca aceia din Comisia de fond funciar a Prefecturii Arad nu au inteles prea bine cu ce se mananca termenul "limitrof". Adica, cel de vecinatate! Asa e Fantanele limitrof cu Sagu si Vinga cum e Timisoara cu Bucuresti! Sau "Popa Sapca" cu "Jilava"! Si de ce nu, Calea Lactee cu Carul Mare! In doi timpi si trei miscari, "taranii" din comunele Sagu si Vinga au cerut Primariei Fantanele punerea in posesie pe raza fostei IAS, pe motiv ca "se doreste crearea la nivelul comunei a unei exploatatii agricole unitare". Asa cum a vazut poporul roman luminita de la capatul tunelului, asa a vazut si comunitatea din Fantanele "exploatatii agricole unitare"!
CIRCUITUL PAMANTULUI. Localnicii din Fantanele au strigat din gura de sarpe catre Comisia locala de fond funciar ca sa nu-i puna in posesie pe "outsideri" pe terenul fostei IAS. Nimeni nu i-a bagat in seama. Nici macar cand, pe ultima suta de metri, au reusit sa instiinteze Primaria Fantanele sa nu treaca la punerea in posesie, intrucat terenul este in litigiu, iar hotararile Prefecturii Arad, atacate in instanta. Nici asta n-a tinut! In ultima instanta, localnicii au facut plangere penala la PNA, constituindu-se parte civila cu suma de 90 miliarde de lei vechi. Adica, exact 2,5 milioane de euro! Cert este ca in acest dosar fostul prefect de Arad, senatorul PSD Dan Ungureanu, va fi cercetat de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Alaturi de el, vor da explicatii in fata Justitiei toti membrii Comisiei judetene de fond funciar, incepand de la politisti, finantisti si terminand cu reprezentantii ADS...
FALS IN INSCRISURI
|
"Hotararile Comisiei Judetene nr. 981 din 8 septembrie 2003-Sagu si nr. 1031 din 6 octombrie 2003-Vinga s-au luat cu incalcarea flagranta a art. 38 din OUG 102-2001. In anexele transmise de Prefectura Arad catre ADS, aferente celor doua hotarari, au inscrise in fals 23 de persoane, pozitii care nu se regasesc in nici o anexa validata. Unui numar de 19 persoane indreptatite le-a fost ridicat, prin inscrisuri false, dreptul de proprietate dobandit, acestia disparand din cuprinsul anexelor. Prezenta nota va fi transmisa IGP, pentru stabilirea elementelor de fals in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu", se arata in nota Corpului de Control al Ministerului Agriculturii intocmita la 26 aprilie 2005.
|
INTERESE DE GRUP
|
Din cele 360 de persoane care solicitasera 1.150 ha de teren, nu se mai regasesc decat 33, celelalte fiind date "dezertori". Varianta trimisa de Prefectura Arad catre ADS prezinta o noua varianta: 410 persoane cu o suprafata de 1.745 ha! In toata aceasta nebunie, care are un pret de peste 2,5 milioane de euro, cineva a avut mult de castigat. Cel care a cumparat pamanturile, din fasa, in baza unor promisiuni de vanzare. Dupa achizitie, intreaga suprafata de teren a fost trecuta in patrimoniul SC "Agro-Ar" SRL din Timisoara, iar ceva mai tarziu societatea a fost cesionata, "in mod gratuit", unui om de afaceri italian, care acum trei saptamani a cesionat-o, la randul sau, unui grup de firme cu capital latin.
|