x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ungureanu: Aparatură medicală de o jumătate de milion de euro, nefolosită

Ungureanu: Aparatură medicală de o jumătate de milion de euro, nefolosită

22 Iun 2020   •   13:43
Ungureanu: Aparatură medicală de o jumătate de milion de euro, nefolosită
Sursa foto: Foto: Emanuel Ungureanu/ Facebook

Deputatul Emanuel Ungureanu (USR) acuză că Institutul de Cercetare Medicală Imogen Cluj-Napoca, finanțat din fonduri europene, este compromis. Aici este o sală de operații care nu ar fi funcționat nicio zi și aparatură medicală nefolosită de o jumătate de milion de euro.

Emanuel Ungureanu avertizează că există riscul ca toți banii europeni aferenți acestui proiect să fie returnați.

Acesta susține că va depune o plângere penală la DNA, iar procurorii vor stabili cine sunt vinovații în acest caz și care este prejudiciul.

„Informațiile mele erau de natură să îngrijoreze UE pentru că proiectul cu finanțare europeană al Institutul de Cercetare Medicală Imogen Cluj-Napoca nu și-a atins obiectivele. O sală de operație de buco-maxilo-faciale nu a funcționat nici o zi, aici a zăcut nefolosită 5 ani aparatură medicală de 500.000 de euro. Astfel, s-a compromis întregul proiect datorită lipsei sălii de buco-maxilo-facială, problemă care a fost ascunsă”, a spus Ungureanu.

Deputatul consideră că dacă fondurile europene vor trebui returnate, statul român ar trebui să recupereze banii de la Florin Stamatian, care a fondat acest institut și care nu a îndeplinit obiectivele proiectului european, dar și de la managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, Petrică Șușca.

Emanuel Ungureanu a cerut și un control la Imogen din partea Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

Coordonatorul științific al Institutului de Cercetare Medicală Imogen, Florin Stamatian, a declarat pentru MEDIAFAX că acuzațiile formulate de Emanuel Ungureanu nu se susțin și că nu există riscul returnării banilor europeni.

„Sala de operație de buco-maxilo-faciale este folosită când sunt proiecte de cercetare, au fost aici consultații. Nu există o persoană care să vină permanent, pentru că este vorba despre cercetare. Centrul Imogen studiază malformațiile sistemului nervos central iar în cadrul acestora sunt și cele faciale și se fac cercetări în cazul în care ar fi o astfel de malformație care ar necesita investigații suplimentare după naștere”, a explicat Stamatian.

Acesta susține că proiectul a fost verificat și validat la sfârșitul perioadei de implementare, fiind îndeplinite toate condițiile solicitate de autoritățile europene.

Institutul de Cercetare Medicală Imogen a fost construit cu fonduri europene de peste 10 milioane de euro și inaugurat în octombrie 2014.

Instituţia se află în subordinea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și deserveşte patru arii de cercetare - imagistică medicală, obstetrică-ginecologie, oro-maxilo-facială şi neurologie.

Imogen este un centru de cercetare, de studii avansate, fundamentale şi clinico-imagistice pentru corelarea pe termen lung a parametrilor de dezvoltare intrauterină cu statusul neuro-psiho-motor, pe parcursul dezvoltării până la vârsta adultă.

Institutul a fost fondat de Florin Stamatian, care a fost șeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie I Cluj-Napoca. Acesta este, în prezent, deputat PNL de Cluj.

(sursa: Mediafax)

×