x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Universităţile româneşti nu ajung în topurile internaţionale

Universităţile româneşti nu ajung în topurile internaţionale

12 Oct 2009   •   00:00

Universităţile româneşti nu s-au clasat nici anul acesta în nici un top internaţional al instituţiilor de învăţământ superior.



Topul mondial ­ The Academic Ranking of World Universities, elaborat din 2003 de Universitatea Jiao Tong din Shanghai, compară 1.200 instituţii de învăţământ superior şi ţine cont, în ierarhizarea acestora, de premiile primite de absolvenţi sau de cadrele didactice, dar şi de numărul de articole citate în reviste şi indexuri specializate. România nu are şi nu a avut nici un reprezentant în clasament. Pe primele trei poziţii, în 2008, s-au clasat universităţile americane Harvard, Stanford şi California Berkeley. De asemenea, două universităţi britanice sunt în top 10 - Oxford, pe locul 4 şi Cambridge, pe 10.

NICI LA STANDARDE, NICI LA CERCETARE

Un alt top este THES ­ QS World University Rankings, o ierarhie realizată de publicaţia britanică Times împreună cu compania de consultanţă educaţională Quacquarelli Symonds. Acesta listează primele 500 de instituţii de învăţământ superior, printr-un sondaj printre 9.000 de studenţi şi academicieni. Pe locul doi în topul universităţilor lumii intră o instituţie britanică, Cambridge, pe podium, alături de Harvard şi Yale. Nici de data aceasta, însă, universităţile româneşti nu apar în top 500. O singură dată a fost clasată îm acest top Universitatea Bucureşti, în urmă cu doi ani, în coada listei.

 HEEACT, topul performanţelor ştiinţifice ale universităţilor, este elaborat de Consiliul de Evaluare şi Acreditare în Învăţământul Superior din Taiwan şi se bazează pe importanţa descoperirilor ştiinţifice din universităţile de cercetare. Primele trei locuri sunt ocupate, anul acesta, de universităţile americane Harvard, Johns Hopkins şi Stanford. România lipseşte din topul în care apar însă universităţi din Polonia, Slovenia sau Cehia.

×
Subiecte în articol: observator