x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO Jens Stoltenberg: Prezenţa trupelor NATO în România transmite un mesaj ferm Rusiei

VIDEO Jens Stoltenberg: Prezenţa trupelor NATO în România transmite un mesaj ferm Rusiei

11 Feb 2022   •   14:11
VIDEO Jens Stoltenberg: Prezenţa trupelor NATO în România transmite un mesaj ferm Rusiei
Sursa foto: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, astăzi, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi și-au declarat solidaritatea în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

"Prezenţa trupelor NATO în România transmite un mesaj ferm Rusiei privind unitatea Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, cu ocazia vizitei la Baza Mihail Kogălniceanu, avertizând că, deşi nu se poate şti exact, există riscul unui conflict militar în Ucraina.

El a mai spus că Rusia continuă să mobilizeze trupe în Ucraina şi în jurul frontierelor acestei ţări. "Există un risc real, în condiţiile în care observăm acum că mobilizarea de trupe în interiorul şi în jurul Ucrainei continuă. Deci, există un risc real de izbucnire a unui nou conflict militar în Europa. Numărul trupelor ruse este în creştere, iar timpul de avertizare se reduce. În acelaşi timp, nu există nicio certitudine, de aceea continuăm să comunicăm cu Rusia, să le cerem să reducă tensiunile şi să se implice în dialog politic de bună-credinţă cu NATO. Există riscul unei invazii totale, dar există şi riscuri privind alte acţiuni agresive, inclusiv tentative de înlăturare a Administraţiei de la Kiev, de atacuri hibride, cibernetice şi multe alte tipuri de agresiuni ruse.

Nu există o certitudine, dar ceea ce ştim este că acumularea de trupe continuă, am observat retorica agresivă a părţii ruse şi ştim că există mulţi ofiţeri de informaţii ruşi care activează în interiorul Ucrainei şi, desigur, avem istoricul acţiunilor ruse, a mai fost folosită în trecut forţa împotriva Ucrainei. Această combinaţie de acumulare de trupe, retorica ameninţătoare şi acţiunile din trecut privind folosirea forţei împotriva vecinilor - acestea sunt motive de a fi preocupaţi în mod serios, de a fi vigilenţi şi de a fi pregătiţi să reacţionăm dacă va fi folosită încă o dată forţa împotriva Ucrainei", a declarat Jens Stoltenberg.

"De aceea, este atât de importantă prezenţa trupelor NATO aici în România. Este transmis un mesaj ferm şi solid privind unitatea Alianţei Nord-Atlantice, suntem împreună, suntem uniţi şi sigur că prezenţa trupelor americane în această bază din România transmite un mesaj foarte puternic privind angajamentul SUA, al continentului nord-american faţă de securitatea europeană", a subliniat secretarul general NATO.

Video

UPDATE 1"România este un membru important al Alianţei Nord-Atlantice şi nu este singură în contextul actualei crize militare dintre Rusia şi Ucraina", a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenber.

Totodată, șeful statului român spune că prezenţa militarilor americani în țara noastră este  o dovadă a solidarităţii şi coeziunii NATO şi o demonstraţie a angajamentelor SUA în calitate de partener strategic.
"România în mod constant a fost implicată în securitatea euroatlantică, este contributor semnificativ la îndeplinirea obiectivelor euroatlantice. Prezenta dumneavoastră aici este o dovadă a solidarităţii Alianţei, a coeziunii Alianţei şi o demonstraţie clară a angajamentelor Statelor Unite faţă de România în calitate de partener strategic", a declarat Klaus Iohannis.

"Este o plăcere să fiu din nou în România, un membru NATO puternic şi dedicat. Şi multe mulţumiri pentru angajamentele dumneavoastră în cadrul Alianţei noastre şi pentru cooperarea strânsă în toţi aceşti ani. Vă mulţumesc şi pentru contribuţiile semnificative în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv în această importantă bază militară. România nu este singură. Sunt aici avioane de vânătoare din Germania şi Italia pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii, pentru a menţine în siguranţă spaţiul aerian. Iar astăzi vor ajunge avioane spaniole în Bulgaria, pentru a consolida misiunea NATO de patrare aeriană. În acest moment, 1.000 de militari americani sunt pe cale să fie detaşaţi în această bază militară, astfel că numărul total al militarilor ajunge la aproape 2.000 în această bază. Aceasta este o demonstraţie puternică de unitate transatlantică", a afirmat Jens Stoltenberg, salutând angajamentul ferm al Statelor Unite pentru apărarea Europei.

"De aici, de la Marea Neagră, până în regiunea Mării Baltice, aliaţii se mobilizează pentru a consolida prezenţa NATO în acest moment critic.  Săptămâna viitoare, miniştrii Apărării din cadrul NATO se vor reuni pentru a discuta despre modalităţile prin care putem consolida în plus prezenţa în partea de est a Alianţei, inclusiv prin noi grupuri de luptă", a adăugat oficialul.

„Este evident că NATO este o alianță defensivă, pur defensivă. Nu dorim să atacăm pe nimeni, nu dorim să invadăm pe nimeni, dar dorim să garantăm securitatea statelor noastre și securitatea cetățenilor noștri. Iar dacă vorbim despre instalația de la Deveselu, este o instalație pur defensivă. Nu poate fi folosită pentru a ataca pe nimeni”, spune Klaus Iohannis, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

El afirmă că „această retorică pe care o auzim din când în când este una falsă”.

„Instalația de la Deveselu face parte dintr-un cadru mai larg al NATO, în cadrul defensiv de rachete defensive și în acest sens nu avem ce să ascundem sau să ne ferim să spunem acest lucru încă o dată România”, adaugă șeful statului.

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a criticat miercuri suplimentarea trupelor NATO în zona Mării Negre și a spus că planurile Statelor Unite și Franței de a trimite militari în România contribuie la amplificarea tensiunilor. Diplomatul a mai precizat că Rusia nu este interesată să viziteze scutul de la Deveselu, pentru a se convinge că este pur defensiv. El a declarat că Moscova ar prefera garanții scrise din partea NATO și a Statelor Unite în acest sens.

Şeful statului român, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi secretarul general adjunct al Alianţei, Mircea Geoană, se află vineri la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. 

Vizita oficialului NATO vine în urma invitației șefului statului român.

Circa 1.000 de militari americani vor fi dislocați din Germania în România. Primul convoi cu tehnică militară al detaşamentului SUA a ajuns la baza Mihail Kogălniceanu. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit vineri în România. El vizitează, împreună cu președintele Klaus Iohannis, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Oficialul NATO va avea o întâlnire cu militarii dislocați în bază.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Klaus Iohannis vizitează, vineri, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Cei doi oficiali au programate convorbiri tête-à-tête și oficiale.

Stoltenberg are programată, de la ora 11.45, o întâlnire cu militarii dislocați în bază.

Secretarul general al NATO și președintele Iohannis vor susține, de la ora 12:15, o conferință de presă comună.

Vizita lui Jens Stoltenberg are loc în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

×
Subiecte în articol: Jens Stoltenberg