x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Urme de tarare pe corpul lui Erbasu

Urme de tarare pe corpul lui Erbasu

29 Iun 2004   •   00:00

OBSERVATOR

La o saptamana de la moartea omului de afaceri Mihail Erbasu, familia pune la dispozitia anchetatorilor o a doua scrisoare prin care defunctul isi justifica intentia de a se sinucide. Elena Erbasu, vaduva omului de afaceri, a fost audiata ieri la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, impreuna cu cei doi fii ai sai, Cristi si Alexandru. Sotia lui Erbasu a prezentat cu acest prilej anchetatorilor o fila A4 gasita "in buzunarul hainelor". Surse judiciare sustin ca scrisul seamana cu cel de pe primul bilet gasit la fata locului si recuperat de la familie lunea trecuta. Citam un pasaj din biletul predat ieri procurorilor: "Uniti-va. Va fi mai bine fara mine. Nu mai suport umilintele. Nu vreau ca raul care planeaza asupra mea sa planeze si asupra voastra. Este numai vointa mea". Interesant este ca acelasi gen de mesaj se regaseste si pe biletul initial.

Biletul din buzunar

Ieri, imediat dupa primirea acestui bilet, procurorii au plecat cu el la Institutul de Criminalistica al Politiei, pentru a stabili daca este acelasi scris cu cel din biletul de lunea trecuta. Un element care diferentiaza totusi cele doua scrisori este acela ca, daca foile din prima scrisoare erau datate cu 21.06.2004 si numerotate, cea de-a doua scrisoare nu mentioneaza decat ora 3:30. Procurorii sustin ca scrisul seamana, motiv pentru care se merge mai departe pe ipoteza ca si cea de-a doua scrisoare a fost scrisa de mana lui Erbasu. Deocamdata nu au fost furnizate elemente de comparatie intre tipul de pasta de pix sau cerneala ori culoare folosite la scrierea celor doua bilete. Mai mult, anchetatorii au ridicat ieri de la firmele lui Mihail Erbasu, pentru comparatie, documente cu scrisul omului de afaceri.

Afacerile, luate la puricat

Tot ieri au fost ridicate si documente financiar-contabile, iar Autoritatea Nationala de Control a inceput verificarea afacerilor lui Erbasu. "Vom cauta eventuale legaturi de cauzalitate intre partea financiara si gestul lui Erbasu", a precizat Ionel Blanculescu. Cei trei membri ai familiei Erbasu au dat declaratii cu privire la ce s-a intamplat in ultimele zile din viata omului de afaceri. Anchetatorii vor audia si persoanele cu care Erbasu a vorbit la telefon in noaptea de 20-21 iunie, cu cateva ore inainte de a-si pierde viata. Au fost opt apeluri, printre care telefonul dat primarului Neculai Ontanu si fiului sau cel mare, Cristi Erbasu.

Sinucidere vs crima

Ancheta pare sa se indrepte din ce in ce mai mult spre ipoteza crimei. Legistii au descoperit ca trei degete de la mana dreapta a lui Mihail Erbasu sunt ranite prin presare, fapt caruia procurorii nu au reusit sa-i gaseasca o explicatie. Urmele de sange gasite pe balustrada terasei nu pot spune cu certitudine in ce pozitie s-a prins Mihail Erbasu de bara, ceea ce nu exclude posibilitatea unei agresiuni. O alta urma de sange si fire de par au fost gasite pe peretele exterior, la o distanta de 110-120 cm de balustrada. Pe de alta parte, anchetatorii au dezvaluit ca, in urma reanalizarii raportului medico-legal, pe trupul lui Mihail Erbasu au fost descoperite cateva urme care pot proveni de la o tarare a victimei pe un plan dur. Anchetatorii incearca sa stabileasca daca aceste urme au fost provocate inainte sau dupa deces. Astazi, specialistii in antropometrie si procurorii vor incerca sa refaca traseul lui Erbasu cu ajutorul unui manechin de 130 kg.

×
Subiecte în articol: observator erbasu