x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vacanţa la români. Trei sferturi stau acasă. Un sfert n-a fost niciodată la mare

Vacanţa la români. Trei sferturi stau acasă. Un sfert n-a fost niciodată la mare

19 Iul 2012   •   14:02
Vacanţa la români. Trei sferturi stau acasă. Un sfert n-a fost niciodată la mare

Trei sferturi dintre romani vor sta acasa in timpul concediului, dintre cei care vor pleca totusi in vacanta majoritatea preferand martea. Chiar si asa, 24% dintre romani nu au vazut niciodata litoralul romanesc, se arata intr-un sondaj efectuat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Dintre cei care vor pleca in vacanta anul acesta, 45% spun ca vor merge la mare, 27% la munte, in timp ce 11% aleg sa viziteze un oras si doar 4% isi petrec vacanta intr-o statiune balneara.

Aproape o treime dintre respondenti (27%) au alocat pentru vacanta din aceasta vara cel mult 1.000 de RON, iar 50% dintre cei chestionati spun ca bugetul pe care il au este acelasi cu cel din anul anterior. Acest ultim procent trebuie interpretat in directa relationare cu situatia financiara a familiei, despre care 53% dintre participantii la studiu declara ca s-a inrautatit, in timp ce peste o treime spun ca a ramas la fel.

Cei mai multi respondenti declara ca au intre 21 si 30 de zile de concediu - 47%, in timp ce 31% declara ca au sub 21 de zile de concediu, iar 23% declara ca au peste 30 de zile de concediu.

Femeile tind sa declare ca au mai putine zile de concediu decat barbatii, la fel respondentii din mediul urban comparativ cu cei din mediul rural; de asemenea, cu cat sunt mai educati, cu atat respondentii declara ca au mai multe zile de concediu.

Barbatii declara ca vor pleca in vacanta in proportie usor mai ridicata decat femeile, la fel persoanele din mediul urban comparativ cu cele din mediul rural; cu cat varsta respondentilor este mai inaintata si nivelul de educatie mai scazut, cu atat acestia declara in proportie mai redusa cum ca vor pleca in vacanta in acest an.

Majoritatea respondentilor care au fost plecati in vacanta in ultimii 10 ani declara ca au fost plecati in Romania - 69%, in timp ce 11% au fost plecati in strainatate, iar 18% spun ca au fost atat in Romania, cat si in strainatate.

Cei mai multi dintre respondentii care declara ca vor pleca undeva pe perioada verii spun ca vor pleca in tara - 71%; alte destinatii populare pentru acest an sunt Grecia si Spania, in timp ce anul trecut respondentii au mentionat in proportii mai ridicate Bulgaria si Italia.

Majoritatea romanilor, 58%, spun ca ar prefera sa-si petreaca vacanta in tara, daca ar avea posibilitatea. Doar 32% ar prefera o vacanta in strainatate. Cu toate acestea, opiniile romanilor par sa se fi schimbat fata de anii trecuti. In 2010 si in 2011, 47%, respectiv 49% isi exprimau preferinta pentru un concediu in Romania. In ceea ce priveste un concediu in strainatate, preferintele au scazut de la 48% in 2010, la 42% in 2011 si, in fine, la 32% in anul curent.

Sondajul IRES a fost efectuat pe un esantion de 1.540 de indivizi de 18 ani si peste, prin interviuri pe teren in ziua de 10 iulie 2012. Sondajul are o marja de eroare de ± 2,5%.

×