x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valentin Ceauşescu, la un pas de tablourile confiscate!!

Valentin Ceauşescu, la un pas de tablourile confiscate!!

de Miruna Pasa Petru    |    18 Sep 2007   •   00:00
Valentin Ceauşescu, la un pas de tablourile confiscate!!

Muzeul Naţional de Artă este la un pas să fie executat silit de Valentin Ceauşescu, dacă nu va restitui 50 de tablouri şi alte obiecte de artă redobăndite in instanţă.

Tablouri - Valentin Ceauşescu somează Muzeul de Artă

Muzeul Naţional de Artă ar putea fi executat silit de Valentin Ceauşescu, dacă nu va restitui benevol, in cel mai scurt timp, aproximativ 50 de tablouri, mai multe sculpturi şi obiecte de mobilier unicat, redobăndite in instanţă de fiul foştilor dictatori.

Sătul de cei 17 ani de procese prin care a incercat să redobăndească bunurile confiscate in timpul revoluţiei, Valentin Ceauşescu vrea să pună piciorul in prag. El are in acest moment o hotărăre definitivă şi irevocabilă prin care justiţia romănă ii dă dreptul să-şi primească inapoi obiectele de artă, dar şi bunurile personale care i-au fost luate in decembrie 1989. Numai că instituţiile care au in acest moment custodia obiectelor revendicate nu au făcut nici o mişcare pentru a duce la indeplinire decizia instanţelor de judecată.

INCEPE LUPTA. Aşa că fiul foştilor dictatori va notifica măine Muzeul Naţional de Artă (MNAR) să-i restituie benevol aproximativ 50 de tablouri, mai multe sculpturi şi obiecte de mobilier unicat. Potrivit apărătorului lui Valentin Ceauşescu, Radu Antal, documentul oferă Muzeului posibilitatea executării amiabile a hotărării judecătoreşti. MNAR va avea termen cinci zile să-şi manifeste dorinţa de a restitui tablourile revendicate, pe care le are in custodie. Dacă nu, urmează executarea silită. "In cazul in care instituţia ne va da un semn de viaţă in acest răstimp, inseamnă că există bună-credinţă. Dacă nu vor răspunde, vom trece la fapte! Este alegerea muzeului dacă işi va ingreuna situaţia financiară şi dacă va cheltui alţi bani publici pentru a acoperi costurile executării silite", ne-a declarat avocatul Antal.

INCĂ UN PROCES. Valentin Ceauşescu mai are acum un singur proces prin care a cerut restituirea unora dintre bunurile sale. Acesta va fi reluat astăzi şi vizează recuperarea a cinci tablouri aflate şi ele in custodia Muzeului Naţional de Artă: "Natură statică cu pere", a lui Alexandru Ciucurencu, "Balerina in repaos", de Iosif Iser, "Natura statică donite", al lui Alexandru Ciucurencu, "Natură statică cu flori", al lui Dumitru Ghiaţă şi "Natură statică vas cu flori", al lui Nicolae Tonitza. In urmă cu căteva luni, MNAR informa instanţa, in acest caz, că in procesele-verbale de predare a bunurilor către instituţie, in ianuarie 1990, "nu se fac menţiuni despre provenienţa şi situaţia juridică a bunurilor predate", astfel incăt nu poate "trasa o graniţă intre patrimoniul fostului Partid Comunist Romăn şi cel al familiei Ceauşescu".

DECIZIA LĂMURITOARE. Apărătorul Radu Antal ne-a declarat insă că va prezenta astăzi instanţei civile hotărărea judecătorească obţinută in penal, care ii dă dreptul lui Valentin Ceauşescu să primească inapoi toate bunurile care i-au fost confiscate. "Acest caz durează şi el de opt ani. Intre timp s-a finalizat hotărărea penală, care face in sfărşit lumină şi recunoaşte că toate bunurile sunt ale noastre. Magistraţii care judecă procesul civil vor trebui, potrivit legii, să ia in considerare decizia instanţei penale", a susţinut Antal. Hotărărea penală pe care se bazează avocatul lui Valentin Ceauşescu a stabilit că fiul foştilor dictatori nu a fost găsit niciodată vinovat de comiterea vreunei infracţiuni, motiv pentru care confiscarea bunurilor sale nu se poate justifica.

×
Subiecte în articol: observator ceausescu valentin