x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valeriu Gheorghiță: „Situația se va înrăutăți, întrucât varianta Delta se răspândește”

Valeriu Gheorghiță: „Situația se va înrăutăți, întrucât varianta Delta se răspândește”

29 Aug 2021   •   22:19
Valeriu Gheorghiță: „Situația se va înrăutăți, întrucât varianta Delta se răspândește”
Sursa foto: Hepta

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, lansează un avertisment sumbru. Acesta susține că se așteaptă la un număr de aproximativ 2.000 de cazuri noi Covid-19 zi de zi la jumătatea lunii septembrie, iar cei care nu s-au vaccinat sunt în prima linie de risc.

"Suntem în plină pandemie. Persoanele care nu au imunitate au cel mai mare risc de infectare în perioada următoare. E atât de mare riscul încât toate persoanele (n.r.: fără imunitate) se vor infecta în perioada următoare. E un lucru pe care-l cunoaștem. Vedem o mobilitate în marile centre urbane, iar măsurile de bază nu mai sunt atât de mult respectate.

Situația se va înrăutăți, întrucât varianta Delta se răspândește. Estimăm că o să avem peste 2.000 de cazuri zilnice la jumătatea lunii septembrie", a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță, susține că varianta Delta se răspândește foarte puternic în cadrul familiei, dacă o persoană ia virusul. 

"Trebuie să înțelegem că o parte din persoane pot evolua grav. Știm că o parte din persoane ajung cu forme grave de simptolomolgie, iar funcțiile respiratorii până în cazul în care e nevoie de ajutor.

În cazul variantei Delta e puțin probabil să nu se infecteze toată familia. O persoană pozitivă poate să răspânească de la 5 la 9 persoane. E similară cu a vărsatului de vânt. Însă, principalul mediu asociat cu răspândirea, e în cadrul familiei. Sunt studii care arată că rata de atac e de 19-20% în cadrul familiei.

Nu cunoaștem magnitudinea la care o persoană vaccinată răspândește virusul. Indiferent de varianta virală măsurile rămân aceleași: mască, igienă, evitarea zonelor supraaglomerate.

Fundamental, e vorba și de o problemă de educație, atât în mediul urban, cât și rural. Avem un număr mare de oameni care nu cred în pandemie și cred în teoria conspirației. E o problemă a întregii societăți.

Numărul celor care se vor vaccina o să crească. Avem persoane care nu se opun, dar care au amânat din simplul motiv că evoluția a fost favorabilă", a mai spus Valeriu Gheorghiță

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiță