x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valeriu Gheorghiţă: Vaccinul de la AstraZeneca, recomandat pentru grupa de vârstă de la 18 la 55 de ani

Valeriu Gheorghiţă: Vaccinul de la AstraZeneca, recomandat pentru grupa de vârstă de la 18 la 55 de ani

04 Feb 2021   •   10:00
Valeriu Gheorghiţă: Vaccinul de la AstraZeneca, recomandat pentru grupa de vârstă de la 18 la 55 de ani
Sursa foto: Lucian Alecu

România trebuie să primească în februarie și martie 1,3 milioane de doze de vaccin  AstraZeneca. Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că 180 de noi centre de vaccinare vor fi deschise pentru imunizarea cu vaccinul AstraZeneca și că, în funcție de deciza luată, vor fi disponibile noi sloturi pentru programare la vaccinare.

 

"Foarte probabil, vaccinul de la AstraZeneca va avea această indicaţie pe grupă de vârstă de la 18 la 55 de ani. În cursul acestei săptămâni, aşa cum am anunţat, va fi luată această decizie, în urma consultărilor cu comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii şi din Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă spune că, între a arunca o doză şi a vaccina o persoană neprogramată, ar alege cea de-a doua variantă.

 

”Sunt situaţii şi există instrucţiuni în acest sens. Pentru a elimina sau a reduce la minim irosirea dozelor, să se vaccineze persoanele care sunt, evident, eligibile în primul rând, fie din ziua respectivă, fie din următoarele zile programate. Sau, atunci când nu vin persoane din zilele următoare care au programare, să încercăm să identificăm persoane care se regăsesc în aceeaşi etapă a strategiei.

Totuşi, dacă am făcut toate demersurile de a identifica şi nu regăsim aceste persoan, eu, între a arunca nişte doze şi a vaccina până la urmă persoane care odată ce sunt vaccinate sunt persoane protejate, aş alege, ca medic, pe bună dreptate, să vaccinez o persoană, în loc să arunc acea doză.Cred că, din acest punct de vedere, alegerea este foarte uşoară pentru oricine este pus ipotetic în această situaţie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă într-o emisiune B1TV.

 

Acesta a precizat că în Italia vaccinul este administrat persoanelor de până la 55 de ani, iar în Germania sau Austria celor de până la 65 de ani. 

Studiile clinice pe baza cărora au fost furnizate datele analizate au inclus un număr de 24.000 de persoane, dintre care jumătate au primit vaccinul, cealaltă jumătate primind placebo. În studiile clinice desfășurate au fost incluse predominant persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 ani.

Recomandarea pentru vaccinul AstraZeneca este de administrare a două doze la interval de 4-12 săptămâni și poate fi administrat persoanelor cu vârstă de peste 18 ani.

×
Subiecte în articol: AstraZeneca Valeriu Gheorghiță