x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valoarea amenzilor aplicate de către inspectorii Gărzii de Mediu a depăşit 10 milioane de lei, în T1

Valoarea amenzilor aplicate de către inspectorii Gărzii de Mediu a depăşit 10 milioane de lei, în T1

30 Apr 2019   •   12:25
Valoarea amenzilor aplicate de către inspectorii Gărzii de Mediu a depăşit 10 milioane de lei, în T1
Sursa foto: xalanx/Getty Images/iStockphoto

Garda Naţională de Mediu (GNM) a aplicat, în primul trimestru din 2019, amenzi în valoare de aproximativ 10,4 milioane de lei, în creştere cu 39,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, când suma a fost de 7,149 milioane de lei, relevă Raportul de activitate al instituţiei, consultat de AGERPRES.

În perioada de referinţă, comisarii de mediu au dispus aplicarea a 244 de avertismente (313, în T1 din 2018), 30 de acţiuni privind sistarea activităţii (33, în anul anterior), şase propuneri de suspendare a acordurilor sau autorizaţiilor de mediu (faţă de 10, în aceeaşi perioadă din 2018), şi o sesizare penală, faţă de trei, cu un an în urmă. 

Potrivit sursei citate, din totalul celor 8.795 de inspecţii efectuate din perioada ianuarie - martie 2019, un număr de 7.567 au vizat domeniul controlului poluării, iar 1.228 zona biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

Raportul GNM arată, totodată, că, la nivelul lunii martie 2019, inspectorii au întreprins 4.043 de controale, fiind aplicate 273 de amenzi, în valoare de aproximativ 5 milioane de lei. 

Cele mai multe inspecţii (3.417) au fost efectuate în domeniul controlului poluării, în timp ce 626 au vizat domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate. 

În acelaşi timp, în prima lună de primăvară din acest an au fost aplicate 145 de avertismente, 14 dispoziţii de sistare a activităţii şi două propuneri de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu. Pe durata lunii martie 2019 nu a fost întocmită nicio sesizare penală.

Conform GNM, autorităţile administraţiei publice locale se ocupă de salubrizarea localităţilor la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor şi al sectoarelor Capitalei. 

De asemenea, serviciul de salubrizare are în atribuţii, printre altele: măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice, curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea acestora în funcţiune pe timp de polei sau de îngheţ, colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi cele provenite din activităţi comerciale şi instituţii, dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: garda de mediu amenzi