x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consecinţe dramatice ale încălzirii globale. Zeci de mii de decese în plus în Europa

Consecinţe dramatice ale încălzirii globale. Zeci de mii de decese în plus în Europa

de Redacția Jurnalul    |    24 Noi 2022   •   22:15
Consecinţe dramatice ale încălzirii globale. Zeci de mii de decese în plus în Europa

Valurile de căldură din timpul verii din Franța, Germania, Spania și Marea Britanie au cauzat peste 20.000 de decese "în exces", se arată într-un raport care compilează cifrele oficiale, publicat joi, scrie Reuters.

Temperaturile au atins aproape 40 de grade Celsius sau mai mult de la Paris la Londra în 2022, iar climatologii de la grupul World Weather Attribution spun că astfel de temperaturi ridicate ar fi fost "practic imposibile" fără schimbările climatice.

Un val de căldură din 2003 a provocat peste 70.000 de decese în exces în Europa, în mare parte în Franța, și a determinat multe țări să implementeze măsuri precum sisteme de avertizare timpurie, cerând oamenilor să verifice ce fac ceilalți și deschizând școli cu aer condiționat.

Este posibil ca aceste măsuri și planurile de acțiune conexe să fi atenuat o parte din impactul valurilor de căldură din 2022, dar numărul de decese a fost totuși "mai mare decât se estima", a declarat Chloe Brimicombe, cercetător în domeniul valurilor de căldură la Universitatea din Graz, Austria.

"Consider că acesta este ... cel mai puternic impact al valului de căldură din 2003 încoace", a declarat ea pentru Reuters.

Organizația Meteorologică Mondială a declarat în această lună că Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât restul lumii în ultimele trei decenii, în timp ce Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice a declarat că vara anului 2022 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată.

Franța a raportat aproximativ jumătate din decesele excedentare ale verii în Europa de Vest, cu un total de 10.420.

Excesul de decese a ajuns la 3.271 în Anglia și Țara Galilor în timpul verii, a raportat Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie.

Spania a înregistrat 4.655 de decese atribuite căldurii în perioada iunie-august, în timp ce agenția germană de sănătate a raportat 4.500 de decese.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: valuri căldură