x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Variaţiile climatice duc la declanşarea conflictelor în lume

Variaţiile climatice duc la declanşarea conflictelor în lume

25 Aug 2011   •   21:00

Variatiile climatice, precum cele pro­vo­cate de El Nino si La Nina, au un anumit impact asupra declansarii de conflicte in regiunile afectate de aceste cicluri naturale, un fenomen care risca sa se agraveze din cauza po­luarii industriale, potrivit unui stu­diu publicat joi in revista Nature.

Ta­rile tropicale, victime ale furtunilor provocate de fenomenul clima­tic El Nino, sunt de doua ori mai ex­pu­se in fata riscului de a fi marcate de con­flicte interne in comparatie cu ta­rile afectate de un alt fenomen, mai umed si mai putin cald, denumit La Ni­na, afirma autorii studiului, citati de AFP.

Foametea, dublata in Somalia de un razboi civil, care afecteaza Cornul Africii reprezinta un exemplu tipic pentru efectele avute de variatiile climei ale caror cauze sunt naturale, provocand seceta si tensiuni intr-o societate deja fragilizata.

'Studiul ara­ta indubitabil ca si in lumea mo­der­na variatiile climatice au un im­pact asupra tendintei oamenilor de a fo­losi violenta', a declarat Mark Ca­ne, climatolog la Observatorul La­mont-Doherty, de la Universitatea Columbia din New York.

Autorii studiului au examinat fenomenele El Nino si La Nina intre 1950 si 2004 si au suprapus datele peste un grafic ce continea informatii despre conflictele civile interne care au facut cel putin 25 de morti pe an in fiecare tara, in aceeasi perioada. 175 de tari si 234 de conflicte, dintre care mai mult de jumatate au avut ca rezultat peste 1.000 de morti, au fost astfel trecute in revista.

Solomon Hsiang, principalul autor al studiului, considera ca El Nino este un factor invizibil, deoa­re­ce acesta a provocat pierderi de re­colte, a favorizat aparitia epidemiilor dupa uragane devastatoare, a am­plificat foametea, somajul si inegalitatile, care, la randul lor, au alimentat disensiuni si nemultumiri. Potrivit lui Solomon Hsiang, actuala criza din Somalia, care nu a fost inclusa in acest studiu, reprezinta 'un exemplu perfect' pentru consecintele ascunse ale fenomenului El Nino.

×
Subiecte în articol: observator clima variaţii urmari