Variatiile climatice, precum cele provocate de El Nino si La Nina, au un anumit impact asupra declansarii de conflicte in regiunile afectate de aceste cicluri naturale, un fenomen care risca sa se agraveze din cauza poluarii industriale, potrivit unui studiu publicat joi in revista Nature.
Tarile tropicale, victime ale furtunilor provocate de fenomenul climatic El Nino, sunt de doua ori mai expuse in fata riscului de a fi marcate de conflicte interne in comparatie cu tarile afectate de un alt fenomen, mai umed si mai putin cald, denumit La Nina, afirma autorii studiului, citati de AFP.
Foametea, dublata in Somalia de un razboi civil, care afecteaza Cornul Africii reprezinta un exemplu tipic pentru efectele avute de variatiile climei ale caror cauze sunt naturale, provocand seceta si tensiuni intr-o societate deja fragilizata.
'Studiul arata indubitabil ca si in lumea moderna variatiile climatice au un impact asupra tendintei oamenilor de a folosi violenta', a declarat Mark Cane, climatolog la Observatorul Lamont-Doherty, de la Universitatea Columbia din New York.
Autorii studiului au examinat fenomenele El Nino si La Nina intre 1950 si 2004 si au suprapus datele peste un grafic ce continea informatii despre conflictele civile interne care au facut cel putin 25 de morti pe an in fiecare tara, in aceeasi perioada. 175 de tari si 234 de conflicte, dintre care mai mult de jumatate au avut ca rezultat peste 1.000 de morti, au fost astfel trecute in revista.
Solomon Hsiang, principalul autor al studiului, considera ca El Nino este un factor invizibil, deoarece acesta a provocat pierderi de recolte, a favorizat aparitia epidemiilor dupa uragane devastatoare, a amplificat foametea, somajul si inegalitatile, care, la randul lor, au alimentat disensiuni si nemultumiri. Potrivit lui Solomon Hsiang, actuala criza din Somalia, care nu a fost inclusa in acest studiu, reprezinta 'un exemplu perfect' pentru consecintele ascunse ale fenomenului El Nino.