x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Varză către populaţie

Varză către populaţie

de Diana Scarlat    |    29 Sep 2009   •   00:00
Varză către populaţie
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Veniţi cu varza şi cu merele de-acasă, producătorii agricoli au pichetat astăzi sediul Guvernului şi pe cel al Ministerului Agriculturii, cerând un sprijin real din partea statului. Producătorii au manifestat sub sloganul antielectoral "Romania – the land of NO choice”, imprimat pe tricourile sindicaliştilor de la "Agrostar”.



Pentru credibilitate, câţiva dintre protestatari le-au dăruit trecătorilor produse, cerându-le acestora, în calitate de consumatori, să spună dacă sunt mai gustoase decât cele importate, care au acaparat piaţa din România, aducându-i la sapă de lemn. "În supermarketuri găsiţi mere din import, fără gust şi pline de chimicale. Noi nu le punem nitriţi şi alte porcării, dar noi nu putem vinde merele noastre la supermarket, pentru că ni se cere ambalaj specific, pe care nu îl avem", spune Cristian Prodan, producător de mere din faimoasa localitate Voineşti.

Producătorii agricoli, membri ai Federaţiei "Agrostar", au pichetat sediile celor două instituţii între orele 11.00 şi 13.00, în Piaţa Victoriei manifestându-şi nemulţumirea aproximativ 200 de crescători de ovine şi bovine, iar la MAPDR, peste 100 de cultivatori de legume, fructe şi produse vegetale.


MITING DE AMPLOARE.
Agricultorii spun că se pregătesc să iasă în stradă în număr foarte mare dacă problemele lor nu se vor soluţiona nici de această dată. "În cazul nerezolvării revendicărilor noastre, în data de 20 octombrie vom organiza un miting la care vor participa mii de agricultori nemultumiţi de modul în care Guvernul tratează acest sector", a declarat Niculae Ştefan preşedintele Federaţiei Agrostar.

Sindicatul cere în primul rând reducerea la jumătate a preţului la motorină şi plata la zi a tuturor restanţelor financiare către producătorii agricoli din ajutoarele de stat conform legislaţiei în vigoare, inclusiv acordarea diferenţei de curs valutar pentru plăţile pe suprafaţă, acordarea sprijinului financiar în sectorul legume - fructe aferent anului 2009 către formele asociative. Alte revendicări vizează trecerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentalor (ANSVSA) la MAPDR, acordarea de garanţii guvernamentale de sută la sută pentru obţinerea de credite pentru realizarea investiţiilor din PNDR, reducerea TVA la cinci procente pe întreaga filieră de produs. Federaţia "Agrostar" cere transferarea, cu titlu gratuit, a păşunilor, fâneţelor, clădirilor, instalaţiilor şi maşinilor agricole din domeniul public sau privat al autorităţilor publice locale sau centrale sau al altor instituţii ale statului către forme asociative, precum şi facilităţi pentru realizarea de investiţii pentru construirea de depozite, silozuri zonale pentru sectorul horticol, cereale şi plante tehnice, abatoare şi puncte de verificare a sectorului zootehnic de către asociaţii.

×
Subiecte în articol: observator