x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vești bune pentru români! 500 de euro pentru fiecare nou-născut

Vești bune pentru români! 500 de euro pentru fiecare nou-născut

13 Apr 2018   •   16:48
Vești bune pentru români! 500 de euro pentru fiecare nou-născut

În ultimii 5 ani, sute de mii de nou-născuţi din România ar fi trebuit să beneficieze de suma de 500 de euro, bani alocaţi de la bugetul de stat în scop educaţional.Cel puţin asta prevede articolul 356 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare

Actul normativ trebuia să intre în vigoare în 2013, însă aplicarea a fost prorogată succesiv.

Legea a fost amânată în 2015 și mai apoi în 2017. Acum, Guvernul promite că aceasta va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2019, asta în cazul în care nu se va decide amânarea pentru a treia oară, potrivit bugetul.ro.

Legat de amânarea sistematică a aplicării legii, deputatul PNL Găvrilă Ghilea a adresat, în această săptămână, o întrebare ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu.

Parlamentarul bihorean spune că, prin amânarea aplăcării actului normativ, au fost prejudiciate interesele a sute de mii de copii născuţi în ultimii cinci ani, scrie infooradea.ro.

 

Redăm mai jos, integral, întrebarea adresată de deputatul liberal ministrului Vasilescu.

"Stimată Doamnă ministru,

Conform articolului 356 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, statul se obligă să sprijine dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii, prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.

Cu toate acestea, începând cu anul 2013, când trebuia să intre în vigoare, aplicarea actului normativ a fost prorogată succesiv, prejudiciindu-se astfel interesele sutelor de mii de copii născuţi în ultimii cinci ani.

Din aceste considerente, întrucât dreptul la educaţie este garantat prin Constituţie, vă rog să precizaţi, Doamnă ministru, ce demersuri veţi intreprinde pentru alocarea în acest an, de la bugetul de stat, a sumelor necesare aplicării prevederilor articolului 356 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011?".http://www.observator.tv

×
Subiecte în articol: 500 euro nou nascut