x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victor Stănculescu îşi va petrece Crăciunul la închisoare

Victor Stănculescu îşi va petrece Crăciunul la închisoare

16 Dec 2008   •   00:00
Victor Stănculescu îşi va petrece Crăciunul la închisoare

Tribunalulul Militar a amânat, din nou, pană pe 29 decembrie, procesul în care Victor Stănculescu solicită întreruperea pedepsei, deoarece INML nu a trimis concluziile expertizei medicale care ar arata dacă fostul general suferă de boli grave sau nu, informează Agerpres.



Magistraţii au constatat încă o dată că expertiza medico-legală nu a fost finalizată. Aceştia ceruseră Institutului Naţional de Medicină Legală să trimită concluziile comisiei ce face expertiza medicală, după ce Victor Stănculescu, aflat in sala de judecată, a afirmat că toate analizele şi investigaţiile INML s-au finalizat săptămana trecută.
Reamintim că foştii generali Mihai Chiţac şi Victor Stănculescu, încarceraţi la Spitalul Penitenciar Jilava, au fost duşi, pe 12 noiembrie, la INML, pentru expertiza medico-legală. Ambii foşti generali au cerut Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti întreruperea, din motive medicale, a pedepesei la care au fost condamnaţi pentru Revoluţia de la Timişoara. Instanţa a solicitat expertize medicale pentru cei doi. De mai bine de o lună, ambele procese au fost amânate la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, deoarece INML nu au finalizat expertiza medicală ce va arată dacă cei doi foşti generali suferă de boli grave. Expertiza este făcută de o comisie a Institutului de Medicină Legală şi de către Spitalul Penitenciar Jilava, acolo unde sunt incarceraţi Stănculescu şi Mihai Chiţac pentru condamnarea de 15 ani dată in dosarul Revoluţiei de la Timişoara.Mihai Chiţac şi Victor Stănculescu suferă de boli cronice, au declarat, pe 20 octombrie reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care au afirmat că doar o comisie specială a INML poate decide dacă aceştia nu pot face inchisoare.
Recursurile depuse de Stănculescu şi Mihai Chiţac, condamnaţi la 15 ani de inchisoare şi degradare militară in procesul Revoluţiei de la Timişoara, au fost respinse pe 15 octombrie de Inalta Curte de casaţie şi Justiţie prin decizie definitivă şi irevocabilă.
Potrivit motivării dată publicităţii in 5 decembrie 2007, Victor Stănculescu şi Mihai Chiţac nu pot fi exoneraţi de răspundere penală, pentru că au executat ordinul lui Ceauşescu de a trage in manifestanţii de la Timişoara, ordinul fiind ilegal, cei doi ştiind de caracterul anticomunist al revoltei. Acelaşi document confirmă faptul că Victor Atanasie Stănculescu a făcut parte din comandamentul care a condus acţiunea de reprimare a manifestaţilor de la Timişoara şi a exercitat cu "vădit exces de zel" atribuţiile ce i-au revenit in cadrul acelui comandament. Aceasta a dus şi la numirea sa de către Nicolae Ceauşescu, in seara de 20 decembrie 1989, in funcţia de comandant militar unic al muncipiului Timişoara, se arată in motivarea sentinţei de condamnare a generalului(r) Stănculescu pentru Revoluţia de la Timişoara.
În ceea ce îl priveşte pe Mihai Chiţac, magistraţii au arătat că, din corelarea tuturor probelor, reiese că acesta a făcut parte din structurile de conducere a acţiunii de reprimare a manifestanţilor din Timişoara, că a exercitat şi el exces de zel, "implicându-se în mod vădit în executarea ordinului ce a avut ca urmare împuşcarea mortală a 72 de persoane şi rănirea altor 253 dintre care multe foarte grav", se arată în motivarea aceleiaşi sentinţe. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania timisoara victor stanculescu