x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viteazul Igaş se arată după război. El a fost "erou" în centrul de comandă al Ministerului de Interne

Viteazul Igaş se arată după război. El a fost "erou" în centrul de comandă al Ministerului de Interne

de Veronica Micu    |    Mara Raducanu    |    16 Ian 2012   •   11:10
Viteazul Igaş se arată după război. El a fost "erou" în centrul de comandă al Ministerului de Interne

Dupa ce a scos la inaintare pentru explicatii toti purtatorii de cuvant ai Jandarmeriei Romane, iata ca Traian Igas, boss-ul de la Interne, a binevoit ieri sa iasa la sediul MAI pentru declaratii. Nu va imaginati ca ministrul de Interne "ne-a lovit" cu ceva nou. Printre felicitarile adresate jandarmilor pentru promptitudinea interventiei lor, Igas a tinut sa precize ca "a coordonat activitatea fortelor de ordine din Piata Universitatii, impreuna cu generalul Gavrila". Cu alte cuvinte, ministrul nu a stat sa priveasca protestele de dupa geam, asa cum ar fi lasat sa se creada... Dimpotriva, s-a implicat activ de la "carma" centrului de Comanda din cadrul MAI. Se pare ca doar teoretic, caci practic ministrul nu prea si-a invatat lectia, iar intrebarile care ridicau problemele grave intamplate in timpul protestelor au ramas tot fara raspuns.

Traian Igas a precizat ca a convocat Centrul National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica. "Dau posibilitatea si celor doi ofiteri superiori prezenti aici, domnului Dascalu Ioan si domnului Liviu Popa, care nu sunt angrenati in mediul politic, sunt ofiteri de cariera si care impreuna cu mine, ieri (n.r. ­ duminica) pe parcursul intregii zile, au fost prezenti la Ministerul de Interne, in centrul de comanda, unde impreuna cu domnul general Gavrila am coordonat activitatea din Piata Universitatii", a sutinut ministrul.

Primele masuri adoptate de Centrul de Decizie "vizeaza intensificarea schimbului de date si informatii cu privire la intentiile de manifestare a violentelor pe timpul evenimentelor, precum si asigurarea continuitatii reprezentantilor structurilor convocate in Centru". Igas le-a cerut insa sefilor de arme sa actioneze cu mai multa fermitate. El a precizat ca la protestele de duminica din cele 38 de orase ale tarii unde astfel de mitinguri au participat 8.600 de cetateni. "Cer celor care invita anumite grupari, anumite gasti de cartier la aceste proteste sa-si asume o mare responsabilitate", a mai spus Igas. Ministrul a facut la randul lui un apel la respectarea legii. "Legea se impune a fi respectata si nu se negociaza pentru a fi respectata. Apreciez activitatea celor in jur de 2.000 de jandarmi care au asigurat ordinea si linistea publica. Nu putem sa lasam ca un numar restrans de oameni sa bulverseze activitatea la nivel national. Nici opinia publica nu este de acord cu asemenea manifestari", a sustinut ministrul. Secretarul de stat in Ministerul de Interne Ioan Dascalu a informat in aceeasi conferinta ca trei persoane au fost retinute, una fiind dusa la Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, unde procurorii au propus arestarea preventiva pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice.

Aurel Moise, seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, a declarat ca 247 de persoane au fost sanctionate contraventional dupa protestele violente de duminica din Bucuresti. Alti 36 de protestatari sunt vizati in anchete de natura penala. Moise a precizat ca au fost conduse la sectiile de politie 247 de persoane, care au fost sanctionate contraventional, iar pentru alte 36 de persoane s-au declansat procedurile premergatoare pentru comiterea de fapte de natura penala si alte infractiuni la Legea 61/1991. "Probabil ca au fost si cazuri izolate in care jandarmii au facut exces de zel, dar trebuie sa ii intelegem si pe ei ca au stat o perioada indelungata in strada si starea de irascibilitate a fost crescuta. Nu e o scuza, dar repet ca nu avem cum sa facem o delimitare. De aceea va rugam ca cei care doriti sa manifestati fara sa recurgeti la fapte antisociale sa manifestati in locuri delimitate de jandarmi", a mai spus Aurel Moise. Mai multe autovehicule ale MAI au fost avariate duminica, in timpul protestelor violente din Piata Universitatii, printre acestea 39 de autospeciale ale Jandarmeriei, cinci autovehicule ale politiei si o autospeciala a pompierilor. Echipajele SMURD au intervenit in 45 de cazuri, dintre care 23 de agresiuni fizice si 19 de intoxicatii cu gaze.

×
Subiecte în articol: traian igas