x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Votul de cascadorii râsului a ajuns şi-n presa străină

Votul de cascadorii râsului a ajuns şi-n presa străină

de Irina Cristea    |    Carmen Plesa    |    20 Oct 2010   •   00:00

"În luptă cu recesiunea, parlamentarii români reduc din greşeală o taxă" este titlul ştirii pe care Associated Press a transmis-o după votul de cascadorii râsului din Legislativul de la Bucureşti. "Votul în unanimitate de marţi va avea, cu siguranţă, succes în rândul cetăţenilor, în această ţară afundată în recesiune. Dar Guvernul va încerca să o anuleze", mai scrie AP. Agenţia mai notează că greşeala a fost posibilă pentru că "legiuitorii nu s-au obosit să citească, înainte de vot, propunerea Opoziţiei de a reduce TVA de la 24% la 5%". Este consemnată declaraţia ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, care a calificat incidentul drept "o greşeală". "Un alt parlamentar din partidul aflat la guvernare şi-a cerut scuze şi şi-a asumat vina pentru cele petrecute", notează AP în ştirea preluată inclusiv de mass-media din Africa de Sud.

"Deputaţii votează pentru reducerea TVA, din greşeală" este titlul ştirii transmise de agenţia France Presse, în care se mai precizează că măsura contravine acordului cu FMI. "Legea votată prevede TVA de 5% pentru alimente precum zahărul, pâinea, carnea sau uleiul, dar trebuie semnată de preşedintele Traian Băsescu pentru a intra în vigoare", mai scrie AFP, menţionând că atât şeful statului, cât şi premierul Emil Boc se opun iniţiativei opoziţiei şi că votul a avut loc chiar în perioada în care la Bucureşti se află o delegaţie a FMI.

Informaţia a ajuns deja şi în presa spaniolă, transmisă de la Bucureşti de agenţia EFE, care citează presa din România. "Parlamentul român a aprobat din greşeală o propunere a opoziţiei de reducere la 5% a TVA pentru alimentele de bază", scrie EFE.

Deputaţii puterii au recunoscut că au votat pentru crezând că resping iniţiativa opoziţiei, care contravine măsurilor de austeritate pe care Guvernul de centru dreapta de la Bucureşti le-a convenit cu FMI.

Ciudatul vot al parlamentarilor de centru dreapta s-a produs în condiţiile în care Guvernul a tăiat cu 25% în această vară salariile bugetarilor şi a crescut TVA cu 5%, de la 19% la 24%, pentru toate produsele.

×
Subiecte în articol: observator