x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea geroasă aduce situaţie de urgenţă

Vremea geroasă aduce situaţie de urgenţă

26 Ian 2010   •   00:00
Vremea geroasă aduce situaţie de urgenţă
Sursa foto: YURIY DYACHYSHYN/REUTERS

La Întorsura Buzăului, termometrele au indicat ieri-dimineaţă -34°C, la Sfântu Gheorghe s-au înregistrat -30°C, iar în zona municipiului Târgu Secuiesc şi la Baraolt au fost -29°C.



Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată la Întorsura Buzăului a fost în februarie 2005, când în zonă au fost -36°C. Şi în judeţul Harghita s-au înregistrat temperaturi extrem de scăzute. Astfel, la Miercurea Ciuc, la ora 02:00, au fost -32°C, iar la ora 7:30 termometrele au indicat -30°C. La Joseni s-au înregistrat la orele dimineţii -31°C, la Topliţa au fost -27°C, în timp ce la Odorheiu Secuiesc s-au înregistrat -21°C. Frigul a ucis 22 de persoane de sâmbătă până ieri. Zeci de oameni au ajuns la spitale, în toată ţara, cu degerături, hipotermie, fracturi sau alte afecţiuni provocate de frig.  Mai multe şcoli din judeţul Constanţa şi Iaşi şi-au sistat cursurile, altele au redus programul şcolar (Bistriţa) sau elevii au absentat (Neamţ), gerul făcând imposibilă deplasarea mai multor microbuze şcolare. Totodată, CFR Călători a anulat până ieri  22 de trenuri.

Din cauza temperaturilor scăzute, autorităţile au declarat ieri situaţie de urgenţă. Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a luat această măsură pentru a permite asigurarea de gaze, căldură şi apă caldă prioritar către populaţie, grădiniţe, şcoli, spitale. O parte a producătorilor de îngrăşăminte - care folosesc gazele naturale drept combustibil la fabricarea mărfurilor - a fost deconectată de la furnizarea de gaze încă de săptămâna trecută. Combinatele chimice, în principal, dar şi marii consumatori din industria siderurgică, precum ArcelorMittal Galaţi, au statutul de consumatori întreruptibili, adică pot fi deconectaţi în situaţii de urgenţă. Centralele electro-termice (CET) din marile oraşe vor primi şi păcură pentru a asigura căldură în locuinţe.

 Criza gazelor de anul trecut a determinat declanşarea unui imens scandal mediatic, deoarece starea de urgenţă a fost menţinută o bună bucată de vreme şi după ce importurile au revenit la normal. (D.I., D.S., D.P.)

×
Subiecte în articol: observator