x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 12 ianuarie 2009

Vremea probabilă 12 ianuarie 2009

de Dan Panaitescu    |    12 Ian 2009   •   00:00

Încălzirea din ultima vreme s-a facut simţită în toate regiunile, cu deosebire în zonele mai înalte.



Deşi regimul termic la scara întregii ţări este încă scăzut, cu valori caracteristice pentru vreme rece, geroasă dimineaţa şi noaptea, s-au înregistrat temperaturi diurne pozitive, care au urcat chiar până la 8°C la Râmnicu-Sărat, iar temperaturile nocturne, în uşoară creştere, au avut cele mai scăzute valori în zonele depresionare, de câmpie şi de luncă, unde s-a acumulat aerul rece şi a apărut ceaţa. În următoarele zile, procesul de încălzire va continua. Singurul fenomen meteorologic notabil care se va produce în aceste două zile va fi ceaţa, asociată cu chiciură, care poate fi persistentă în zonele depresionare în care diferenţa termică dintre stratul de aer cald în înălţime şi cel de la nivelul solului este puternic pozitivă, în condiţiile în care circulaţia atmosferică este slabă şi umezeala suficientă. Poimâine, o dată cu apropierea dinspre sud-vest a unui nucleu depresionar mediteranean, nebulozitatea se va accentua treptat în toate regiunile şi vor apărea precipitaţii mai ales sub formă de ploaie, în special în sud-vestul şi vestul ţării.
  • meteorolog Doina Mărăşoiu


La munte

Azi (luni):
Vremea se va încălzi, iar cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab până la moderat. Dimineaţa şi noaptea, pe văi şi în depresiuni, se va produce ceaţă.
Mâine (marţi):
Vremea va continua să se încălzească uşor. Cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali, unde izolat vor fi precipitaţii slabe, predominant ploi. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. Pe văi şi în depresiuni local se va produce ceaţă.
Poimâine (miercuri):
Vremea va fi caldă. Cerul va fi mai mult noros şi se vor semnala precipitaţii, predominant ploi, pe arii relativ extinse în Carpaţii Occidentali şi în Carpaţii Meridionali şi local în restul zonei montane. Vor fi condiţii de producere a poleiului. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări în zona înaltă.


Bucureşti

Centru:       max.: 2°C    min.: –8°C
Periferie:     max.: 0°C   min.: –9°C
Azi (luni):
Vremea se va menţine rece.
Cerul va fi variabil şi vântul slab. Se va semnala ceaţă, asociată cu depunere de chiciură, mai ales dimineaţa şi noaptea.
Mâine (marţi):
Vremea se va încălzi uşor.
Cerul, variabil ziua, se va înnora treptat în cursul nopţii. Vântul va sufla în general slab. Dimineaţa va fi ceaţă.
Maxima: 2°C; minima: –5°C.
Poimâine (miercuri):
Vremea va fi uşor mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 4°C; minima: –1°C.


Presiunea atmosferică

Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.
Azi (luni):
Presiunea atmosferică va scădea uşor şi treptat de la valori în jur de 770 mm Hg până la valori de 766 – 765 mm Hg.
Mâine (marţi):
Presiunea atmosferică va continua să scadă de la valori în jur de 765 mm Hg până la valori de 759 – 758 mm Hg.


Prognoza în Europa

Cerul va prezenta înnorări şi pe arii relativ extinse vor fi precipitaţii sub formă de ploaie în Arhipelagul Britanic, în Ţările de jos, Elveţia, Austria, Cehia şi Slovacia, mixte în Peninsula Scandinavă şi mai ales sub formă de ninsoare în Rusia. Unele înnorări vor fi şi în extremitatea de sud, dar numai izolat va ploua slab. Izolat pot fi şi cantităţi de apă mai însemnate în Arhipelagul Britanic şi în vestul Norvegiei. În restul continentului, vremea va fi în general frumoasă în zonele de deal şi de munte, însă în zonele joase de relief, local se va semnala ceaţă, asociată cu depunere de chiciură, care poate persista. Vântul va prezenta intensificări susţinute în regiunile nordice şi nord-vestice. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative, tendinţa fiind în continuare de creştere uşoară în nord şi în zonele de deal şi de munte în cea mai mare parte a Europei.
  • meteorolog Mihăiţă Hustiu

×
Subiecte în articol: pană cerul vremea vantul meteo