x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă - 20 ianuarie 2009

Vremea probabilă - 20 ianuarie 2009

de Dan Panaitescu    |    20 Ian 2009   •   00:00

Prima zi a acestei săptămâni a avut temperaturi mai ridicate decât în zilele precedente şi decât în multe alte zile de la începutul lunii ianuarie. A fost o pătrundere de aer cald, dar minimele din vestul ţării au crescut şi ca urmare a menţinerii unui cer mai mult noros.



Maximele de luni din regiunile sudice, unde s-au depăşit 10°C... 11°C, au crescut, ca şi cele din Dealurile Moldovei. Creşterea de temperatură s-a reflectat şi în forma precipitaţiilor, care au fost sub formă de ploaie. S-a format polei în judeţele Alba, Hunedoara, Satu Mare, Sălaj, Vaslui şi Iaşi. Procesul de încălzire a vremii va continua şi în următoarele zile. Nu toate valorile maxime vor fi din ce în ce mai mari de la o zi la alta, din motive de cer noros. Precipitaţiile, sub formă de ploaie, vor fi pe arii mai restrânse în Bărăgan, Dobrogea şi Transilvania, dar în celelalte regiuni, inclusiv la munte, acestea pot fi însemnate cantitativ. Sunt ploi care vin după o lungă perioadă de secetă. La munte şi în zonele împădurite, aferente munţilor, în condiţii de ploi şi temperaturi ridicate, stratul de zăpadă va ceda simţitor. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru:        max.: 7°C    min.: 1°C
Periferie:     max.: 6°C    min.: 0°C

Azi (marţi):
Vremea va fi caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi ceaţă îndeosebi noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante.

Mâine (miercuri):
Vremea va fi caldă pentru această perioadă din an. Cerul va fi noros. Dimineaţa va fi ceaţă, posibil asociată cu burniţă, iar seara şi noaptea va ploua. Maxima: 6°C; minima: 3°C.

Poimâine (joi):
Vremea va fi deosebit de caldă. Cerul va fi noros şi va ploua. Vântul va sufla în general moderat. Maxima: 11°C; minima: 5°C.

LA MUNTE


Azi (marţi):
Vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului. Cerul va fi variabil, cu înnorări în primele ore în nordul Carpaţilor Orientali, unde vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona înaltă. Pe arii restrânse, dimineaţa, pe văi şi în depresiuni va fi ceaţă. Temperatura aerului va creşte faţă de intervalul precedent.

Mâine (miercuri):

Vremea va fi caldă pentru această dată. Cerul va fi mai mult noros şi, mai ales după-amiaza şi noaptea, va ploua pe arii relativ extinse în Carpaţii Meridionali şi Munţii Banatului, unde şi cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare.

Poimâine (joi):
Vremea va fi caldă pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult noros şi vor fi ploi, ce vor avea şi caracter de aversă, pe arii extinse în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali, unde şi cantităţile de apă pot fi mai însemnate. Vântul va sufla moderat, cu intensificări locale. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative.

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ


Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.

Azi (marţi):
Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, menţinându-se la valori în jur de 752-753 mm Hg.

Mâine (miercuri):
Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, menţinându-se la valori în jur de 753 mm Hg.

PROGNOZA ÎN EUROPA


Cerul va prezenta înnorări în cea mai mare parte a continentului, exceptând sud-estul, mai precis Peninsula Balcanică, Turcia, Republica Moldova, cea mai mare parte a Ucrainei şi sudul Rusiei, unde vremea va fi în general frumoasă, doar cu ceaţă pe arii restrânse la orele dimineţii. Vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ploaie în ţările vestice, sudice şi centrale şi mai ales sub formă de ninsoare în nord şi nord-est, precum şi în zonele de munte. În nordul Italiei şi în zona Munţilor Alpi, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. În zonele cu precipitaţii vântul va prezenta intensificări. Temperatura aerului va fi în uşoară scădere faţă de ziua precedentă în regiunile vestice şi de sud-vest, iar în rest nu se va modifica semnificativ. Majoritatea valorilor maxime ale temperaturii vor fi unele de primăvară şi nicidecum de iarnă. (meteorolog Romica Jurca)

×
Subiecte în articol: cerul vremea meteo