x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabila - 30 decembrie 2008

Vremea probabila - 30 decembrie 2008

de Dan Panaitescu    |    30 Dec 2008   •   00:00

Prin poziţia sa geografică, ţara noastră se află pe traiectoria acestui curent, iar aerul rece îşi face simţită prezenţa nu numai în regiunile intracarpatice, ci şi în celelalte regiuni până în sudul ţării.



În Moldova, deşi circulaţia atmosferică a permis pătrunderea aerului rece, scăderea temperaturilor minime a fost atenuată de plafonul noros format de norii joşi, astfel încât ieri-dimineaţă în această regiune au fost puţine valori termice sub –10°C. În consecinţă, regimul termic s-a situat sub valorile normale pentru această dată, iar evoluţia sa în următoarele zile nu va fi spectaculoasă. Astăzi şi mâine, vremea se va menţine rece, geroasă noaptea şi dimineaţa, cu deosebire în regiunile nordice şi centrale. Vor mai fi înnorări în estul ţării, unde va mai ninge slab, iar în zonele depresionare se va forma ceaţă, în condiţiile acumulărilor reci, nocturne. În prima zi a noului an, în zonele de deal şi de munte, vremea va fi în general frumoasă şi în uşoară încălzire, în timp ce în zonele joase ceaţa va fi frecventă, asociată şi cu chiciură. Pe arii restrânse poate persista şi în cursul zilei, alterând aspectul vremii. (meteorolog Doina Mărăşoiu)

BUCUREŞTI


Centru:         max.: 0°C     min.: –8°C
Periferie:     max.: –1°C    min.: –9°C

Azi (marţi):
Vremea se va menţine rece, mai ales dimineaţa şi noaptea, când vor fi condiţii de ceaţă asociată cu depunere de chiciură. Cerul va fi variabil şi vântul va sufla slab până la moderat.

Mâine (miercuri):
Vremea se menţine rece. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab. Mai ales dimineaţa şi noaptea se va semnala ceaţă.Maxima: 0°C; minima: –9°C.

Poimâine (joi):
Cerul va fi temporar noros şi vor fi condiţii de ceaţă mai ales dimineaţa şi noaptea. Vântul va sufla în general slab. Presiunea atmosferică va scădea uşor. Maxima: 2°C; minima: –5°C.

LA MUNTE


Azi (marţi):
Vremea se va menţine rece pentru această dată, geroasă dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în Carpaţii Orientali, unde pe arii restrânse, mai ales ziua, va ninge slab. Vântul va prezenta unele intensificări în zona înaltă. Local, îndeosebi noaptea, pe văi şi în depresiuni, se va semnala ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

Mâine (miercuri):
Vremea se menţine rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va continua să crească uşor. Local, mai ales dimineaţa şi noaptea, pe văi şi în depresiuni se va semnala ceaţă asociată cu chiciură.

Poimâine (joi):

Vremea se va încălzi uşor. Cerul va fi temporar noros, favorabil trecător fulguielii. Pe văi şi în depresiuni, local va fi ceaţă asociată cu chiciură. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări pe creste.

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ


Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.

Azi (marţi):

Presiunea atmosferică va scădea uşor de la valori în jur de 772-773 mm Hg până la valori în jur de 769-770 mm Hg.

Mâine (miercuri):

Presiunea atmosferică va continua să scadă de la valori în jur de 769 mm Hg până la valori în jur de 762 mm Hg.

PROGNOZA ÎN EUROPA


Vremea se va menţine în general frumoasă în Europa Centrală, dar dimineaţa în zonele joase vor fi condiţii să se formeze ceaţă. În celelalte regiuni vor fi înnorări şi vor cădea precipitaţii locale, în general slabe cantitativ. Acestea vor fi mai ales sub formă de ploaie în zonele învecinate bazinului Mării Mediterane, precum şi în sudul Franţei, mixte în zona costieră a Peninsulei Scandinave şi sub formă de ninsoare în ţările estice şi nord-estice, dar şi în zonele montane din restul continentului. Cantităţile de zăpadă vor fi în general reduse, din cauza conţinutului redus de umezeală din atmosferă. Izolat, în zonele joase din vest vor mai fi condiţii de ceaţă, izolat asociată cu depunerile de chiciură. În ceea ce priveşte presiunea atmosferică, aceasta va avea variaţii în funcţie de zonele geografice şi de condiţiile atmosferice. (meteorolog Doina Mărăşoiu)

×