x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zăpada s-a aşternut în Harghita şi Maramureş

Zăpada s-a aşternut în Harghita şi Maramureş

de Ovidiu Ciutescu    |    17 Noi 2008   •   00:00

În majoritatea localităţilor din judeţul Harghita a nins luni dimineaţă, dar circulaţia se desfăşoară fără probleme pe toate drumurile naţionale, informează Mediafax. Metereologii anunţă că a început să ningă în prima fază pe vârful Bucin şi în munţii Harghita.Şi în popasul Prislop a nins din abundenţă. Din cauza zăpezii câteva autotrenuri au rămas blocate pe carosabil.



"Timp de două ore a nins în averse, fără să se depună la sol, după care s-a oprit. Nu este exclus să mai ningă, prognoza meteo indicând precipitaţii până marţi la prânz”, a declarat metereologul Kollo Erno. Ninsori s-au înregistrat şi în localităţile Topliţa şi Joseni, dar şi la Miercurea Ciuc, unde a început să ningă luni dimineaţă după ora 10.30. Pe drumurile naţionale care traversează judeţul se circulă în condiţii normale. "Carosabilul nu este îngheţat. S-a intervenit deja cu utilaje care au împrăştiat material antiderapant. Suntem pregătiţi pentru iarnă”, a anunţat şeful Secţiei Drumuri Naţionale Harghita, Cătălin Romanescu. În judeţul Harghita a nins prima oară în acest sezon în luna octombrie, însă atunci doar în zonele înalte, respectiv pe vârfurile munţilor Harghita. Luni, însă, zăpada a căzut, pentru prima oară în acest sezon, şi în zonele joase, locuite, cu aproape o lună mai târziu decât anul trecut, când la mijlocul lunii octombrie se înregistrau ninsori abundente şi chiar blocaje rutiere din cauza zăpezii.

Stratul de zăpadă în Pasul Prislop din Maramureş a fost, în noaptea de duminică spre luni, de zece centimetri, iar câteva autotrenuri au rămas blocate în zăpadă, însă şi-au continuat drumul după intervenţia drumarilor. Aceştia au intervenit, luni dimineaţă, dar şi în cursul nopţii de duminică spre luni, pentru deszăpezirea DN 18, în Pasul Prislop, unde a nins destul de abundent şi stratul de zăpadă a ajuns să măsoare circa zece centimetri. Şeful secţiei Drumuri Naţionale Maramureş, Mircea Pop, a declarat că s-a intervenit cu patru sau cinci utilaje în Pasul Prislop, unde stratul de zăpadă ajunsese la circa zece centimetri. Potrivit acestuia, pe carosabil s-au împrăştiat circa 15 tone de material antiderapant: "Afectat a fost doar pasul Prislop. Aici au fost două sau trei tiruri care nu au putut înainta, însă vina a fost a şoferilor care aveau anvelope de vară. Maşinile au urcat neechipate, dar nu a fost nevoie de remorcarea lor pentru că după ce s-a deszăpezit au reuşit să înainteze”. Lapoviţă şi ninsoare s-a semnalat şi în vârful Pasului Gutâi, însă aici nu a fost nevoie de intervenţia utilajelor de deszăpezire. Aceasta este a doua acţiune de deszăpezire pe drumurile naţionale din Maramureş din acest sezon, prima având loc în data de 20 septembrie, când stratul de zăpadă a fost de aproape douăzeci de centimetri. Şeful secţiei Drumuri Naţionale Maranureş a spus că probleme mai mari s-ar putea înregistra la sfârşitul săptămânii, când sunt prognozate primele ninsori cu adevărat abundente.

×
Subiecte în articol: romania