x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zeci de copaci au fost tăiaţi pentru un bloc de 29 de etaje

Zeci de copaci au fost tăiaţi pentru un bloc de 29 de etaje

24 Oct 2007   •   00:00
Zeci de copaci au fost tăiaţi pentru un bloc de 29 de etaje

Autorităţile bucureştene se străduiesc să radă şi ultimele oaze de verdeaţă pe care le mai deţine Capitala. Un nou aviz semnat de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti dă acordul pentru tăierea a 19 copaci pe Bulevardul Poligrafiei. In dulcele stil romănesc, au fost puşi la pămănt 70 de arbuşti de pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi pentru a fi construit un bloc de 29 de etaje.


SALVAŢI SPAŢIUL VERDE!
Autorităţile bucureştene se străduiesc să radă şi ultimele oaze de verdeaţă pe care le mai deţine Capitala. Un nou aviz semnat de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti dă acordul pentru tăierea a 19 copaci pe Bulevardul Poligrafiei. In dulcele stil romănesc, au fost puşi la pămănt 70 de arbuşti pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi pentru a fi construit un bloc de 29 de etaje. Â


Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) a parafat un aviz pentru tăierea a 19 copaci din zona Casei Presei Libere, pe Bulevardul Poligrafiei, numărul 49-51. Cu avizul la purtător, semnat la 4 octombrie 2007, beneficiarul nu a mai stat pe gănduri şi a trecut la implinirea visului imobiliar. Au fost raşi 70 de arbuşti, depăşind cu mult numărul de pomi aprobaţi spre tăiere cu avizul ALPAB. De altfel, Jurnalul Naţional a vizitat zona inainte ca ea să fie deşertificată de dezvoltatorul imobiliar care vrea să ridice in zonă un bloc-turn de 29 de etaje. Suprafaţa vizată este de 3.393 de metri pătraţi şi, potrivit Primăriei Sectorului 1, nu figura ca zonă verde in Planul de urbanistică zonală. "Pot afirma insă cu certitudine că vorbim de o zonă inverzită pe care ar fi fost cu mult mai bine şi mai sănătos să o păstrăm in forma iniţială", a declarat Andrei Chiliman, Primarul Sectorului 1. Certificatul de Urbanism emis la 4.09.2007 prevede amplasarea in zonă a unei clădiri cu 6 etaje subterane, parter şi 29 etaje supraterane. Dosarul cuprinde şi un aviz de la Ministerul Mediului, dat fiind faptul că 8 pomi dintre cei puşi la pămănt erau fructiferi. Trecănd cu lejeritate de aprobările obţinute in cel mai scurt timp posibil, investitorul a curăţat cu atenţie locul pe care va inălţa noua clădire.


DEŞERTUL BUCUREŞTI. Capitala Romăniei a fost in vara anului 2007 polul căldurii in Europa. Autorităţile au intocmit comisii de urgenţă şi au declanşat, spre isteria populaţiei, codul roşu. S-au făcut planuri şi strategii. Toate pentru un oraş in care să ai măcar luxul de a respira. Vara a trecut, iar toamna ne-a găsit, se pare, cel puţin in Bucureşti, tot cu drujba in mănă. Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat chiar cu o zi in urmă, in vizita pe care a făcut-o in redacţia Jurnalului Naţional, că in Capitală situaţia spaţiului verde nu este deloc ingrijorătoare. Astfel, potrivit ultimelor calcule şi inventarieri ale municipalităţii, fiecărui locuitor al Bucureştiului ii revin 20 de metri pătraţi de verdeaţă. Dacă situaţia este atăt de roz, cum se vede din scaunul de primar, atunci Capitala i-a luat-o inainte Ministerului Mediului, care işi propune luxul unor astfel de cifre abia in 2010. "In condiţiile in care in Bucureşti sunt 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor, inseamnă că cei care au intocmit planul cu pricina au pus in calcul suprafaţa lacurilor sau acoperişurilor din Capitală, altfel nu imi explic. Sectorul 3 are in medie 13 metri pătraţi pe cap de locuitor, iar Sectorul 2 undeva in jur de 12. Ei bine, cele două sectoare sunt campioanele, dacă pot să spun aşa, ale acestui trist capitol", a specificat Niculae Rădulescu-Dobrogea, preşedintele Eco-Civica. Â


PLANURI VERZI. Săptămăna trecută a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează OG nr. 195/2005, adoptată prin Legea nr. 265/2006. Ministrul Mediului, Korodi Attila, işi doreşte ca pănă in anul 2013 fiecărei localităţi să ii revină o suprafaţă de zonă verde de 26 mp pe cap de locuitor. Pănă la sfărşitul anului 2010, această suprafaţă trebuie să ajungă la 20 mp, iar pănă la 31 decembie 2013, la 26 mp pe cap de locuitor. Această ordonanţă interzice, de altfel, lichidarea zonelor verzi existente. Să nu uităm de cei 200.000 de platani pe care municipalitatea ii promite Bucureştiului. Potrivit afirmaţiilor lui Adriean Videanu, au fost deja stabilite cu exactitate şi zonele pe care aceştia vor fi plantaţi. Sunt urmărite, se pare, arterele importante ale Capitalei. Statisticile şi planurile arată bine pe hărtie, dar situaţia din teren este cu totul alta. Asta pentru că peticele de verdeaţă şi pălcurile de copăcei pe care le mai zăreşti in Bucureşti se transformă peste noapte in blocuri-turn, parcări sau clădiri de afaceri.


CIUDÃ...ŢENII. Potrivit documentaţiei depuse la Primăria Sectorului 1, cererea pentru intocmirea şi acordarea certificatului de urbanism este semnată de Viorel Hurduc. Acesta a făcut parte o bună perioadă din pleiada arhitecţilor primarului General al Capitalei, Adriean Videanu. "Din căte ştiu eu, domnul Hurduc este in continuare şeful Comisiei de Urbanism din Primăria Capitalei. De altfel, el a făcut parte şi din conducerea Ordinului Arhitecţilor din Romănia. Astfel că susţinerea de către Hurduc a unui proiect in Comisia de avizare tehnică de pe lăngă Agenţia de Protecţie a Mediului Bucureşti duce către un conflict de interese", a afirmat Niculae Dobrogea. Din păcate, Viorel Hurduc nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la proiectul de pe Bulevardul Poligrafiei. Beneficiara de pe Bulevardul Poligrafiei este SC CDIA Management SRL. Obiectul de activitate al firmei prevede: acordarea de consultaţii, indrumare sau asistenţă operaţională pentru firme şi servicii publice, proiectarea sistemului contabil, programe de eficientizare a acestuia şi proceduri de control a bugetului.


Amendă pentru oxigen

Cei 70 de arbuşti defrişaţi zilele trecute, fără avizul necesar nu au trecut neobservaţi. Odată săvărşit insă abuzul asupra mediului, orice indreptare se vede insă după ani buni in care vegetaţia işi reia ciclul. Andrei Chiliman, Primarul Sectorului 1 a amendat totuşi SC CDIA Management SRL, firma dezvoltatoare cu suma de 800.000 de lei vechi. S-a cerut in schimb şi plantarea a 12 copaci pentru fiecare arbust tăiat in plus. "Am dat cea mai mare amendă pe care mi-o permite legea pentru faptul că au tăiat mai multă vegetaţie decăt aveau in aviz. Nu au respectat nici pe departe autorizaţia pe care o aveau de la ALPAB. De altfel, sunt convins că cei de acolo nu au verificat situaţia din teren. Ei dau hărtiile din birou, fără vizite la faţa locului. Este posibil ca instanţa să le plăngă de milă dezvoltatorilor şi să le reducă amenda, noi ne-am făcut insă datoria", a explicat edilul.


Sesizări

Dacă aflaţi despre abuzurile care se fac pe spaţiile verzi care aparţin domeniului public al statului şi despre tăierea copacilor din zona in care locuiţi, atăt din Bucureşti, căt şi din ţară, puteţi scrie pe adresa de mail: numaitaiaticopacii@jurnalul.ro sau puteţi suna la 318.20.37; 318.20.43 sau 318.20.26.

×
Subiecte în articol: verde! bucuresti