x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vești excelente pentru români! O nouă minivacanță, la începutul anului 2023

Vești excelente pentru români! O nouă minivacanță, la începutul anului 2023

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2022   •   18:23
Vești excelente pentru români! O nouă minivacanță, la începutul anului 2023

Încă 2 zile libere pentru români. Lege adoptată de Senat: Boboteaza şi Sf. Ioan Botezătorul vor fi zile nelucrătoare

Senatul a adoptat tacit, miercuri, o propunere legislativă prin care Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, sărbătorite anual pe 6 şi 7 ianuarie, sunt declarate zile nelucrătoare. Legea merge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

"În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului", argumentează iniţiatorii proiectului de lege.

Ţările din Europa în care 7 ianuarie este sărbătoare legală sunt Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru.

×