x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua pensiilor speciale pentru militari la Senat

Ziua pensiilor speciale pentru militari la Senat

30 Iun 2015   •   10:30
Ziua pensiilor speciale pentru militari la Senat
Sursa foto: Gabriel Oprea (Foto: Bogdan Iurascu/Intact Images)

În ultima zi din actuala sesiune legislativă în care au votat legi organice, senatorii au votat trei proiecte de lege care introduc pensiile speciale pentru militari, funcţionarii parlamentari şi personalul diplomatic.

Aceste categorii de pensionari vor primi pensiile cu derogare de la principiul contributivităţii impus în 2010, luându-se în calcul nu contribuţia, ci nivelul veniturilor cu o scurtă perioadă dinainte de pensionare.

Militarii vor primi o pensie specială egală cu 80% din media tuturor veniturilor brute realizate în şase luni consecu-tive din ultimii cinci ani de activitate. Baza de calcul a fost modificată de Comisia de Apărare din Senat, fiind raportată la totalitatea veniturilor brute. În forma iniţială, transmisă de Guvern, proiectul prevedea ca baza de calcul să fie raportată la solda funcţiei de bază.

De pensie specială vor beneficia militarii, poliţiştii, precum şi angajaţii SRI cu o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani. Proiectul a fost susţinut de la tribuna Parlamentului de premierul interimar, Gabriel Oprea.

Fără contributivitate

Acesta era ministru al Apărării în guvernul Boc când s-a făcut recalcularea pensiilor.

Paradoxal, majoritatea militarilor în rezervă au avut pensiile mărite, însă o mică parte s-au trezit cu ele drastic reduse. Acest lucru a generat un scandal uriaş care a erodat şi mai mult impopularul cabinet al lui Boc.

Şi funcţionarii parlamentari se vor bucura de pensie de serviciu. Conform proiectului adoptat de Senat, „funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, dintre care cel puţin 14 ani în structu-rile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantumul a 80% din salariul mediu brut din ulti-mele 12 luni”.

De asemenea, funcţionarii care umblă cu documente secrete vor beneficia de un spor lunar de până la 25%. În medie, pensia unui funcţionar parlamentar va creşte de la 2.000 de lei la 2.400 de lei.

La calculul pensiei acestor două categorii va fi ignorată practic suma cu care au contribuit la bugetul de pensii în peri-oada în care au lucrat, criteriu aplicat celorlalţi angajaţi.

2.400de lei va fi pensia medie a unui funcţionar cu o vechime de 14 ani în structurile Parlamentului.

Foştii diplomaţi, la un pas să fie păcăliţi

Dacă cele două proiecte au fost adoptate de senatori, aceştia nu au reuşit să adune suficiente voturi pentru a adopta şi proiectul privind pensiile speciale pentru personalul diplomatic şi consular.

Totuşi, după intervenţia liderului PSD, Ilie Sârbu, votul a fost reluat şi proiectul a fost adoptat. Astfel, angajaţii MAE, cu o vechime de cel puţin 18 ani, vor primi o pensie în valoare de 80% din salariul brut, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile.

Votul a fost unul cu scandal deoarece sistemul electronic de votare le-a dat mari bătăi de cap aleşilor. Pentru a intra în vigoare, cele trei proiecte trebuie votate şi de Camera Deputaţilor, care e decizională.

×