Caldurile toride din aceste zile, aparute dupa inundatiile de acum doua saptamani, sporesc riscul aparitiei unor epidemii in zonele afectate.
Medicii vranceni au atras atentia, inca de miercuri, in legatura cu riscul aparitiei meningitei in Vrancea. Ieri s-a confirmat predictia lor. Un copil in varsta de 1 an si sapte luni, din localitatea vranceana Tulnici, depistat cu meningita fulminanta, a decedat in drum spre spital. CAZUL. "Mama copilului, Viorica S., s-a prezentat la dispensarul comunal din Tulnici, unde medicul de garda a diagnosticat-o pe micuta de 1 an si sapte luni cu meningita. S-a solicitat ambulanta, insa, in drum spre spital, fetita a decedat", se arata in comunicatul IPJ Vrancea. Medicul Anca Burghelea, de la Dispensarul Tulnici, a explicat ca in cazul micutei de 1 an si sapte luni este vorba de un meningococ care este foarte virulent la copiii de pana la 3 ani. "Este un caz izolat, iar noi, in Tulnici, am mai avut o astfel de problema acum 7 ani. Un asemenea caz nu poate genera o epidemie, mai ales ca noi nu suntem in zona sinistrata, ci la mai bine de 100 de kilometri distanta", a precizat dr. Burghelea. EXPLICATII. Institutul Cantacuzino nu exclude posibilitatea aparitiei virusului West Nile, care provoaca meningita si malarie. "Pana la finalizarea investigatiilor nu putem spune cu certitudine daca virusul exista in zonele inundate", ne informeaza Dorel Radu, directorul general al Institutului Cantacuzino. Biologii Institutului au prelevat probe din subsolurile orasului Focsani, precum si din localitatile Vadu Rosca, Suraia si Biliesti, urmand ca rezultatele sa fie prezentate marti. Biologul Gabriela Nicolescu, care a prelevat probe din zonele inundate, crede ca "este devreme sa facem o predictie, trebuie sa verificam si alte zone pentru a putea da un verdict. Pentru prevenirea unei epidemii, trebuie sa se intervina pentru imputinarea tantarilor. Ei nu pot fi insa eradicati, motiv pentru care riscul epidemiei exista oricand", apreciaza biologul Gabriela Nicolescu. Inundatiile au favorizat inmultirea tantarilor, situatie asemanatoare celei din 1996, cand a aparut epidemia de meningoencefalita. Tantarii transmit virusul de la pasari (domestice sau salbatice) la oameni. Din 1996, biologii Institutului Cantacuzino supravegheaza in mod constant nivelul populatiilor de tantari.Citește pe Antena3.ro
INTEPATURI PENTRU VIDEANU
|
Afirmatiile primarului Capitalei, Adriean Videanu, potrivit carora firma in atributiile careia intra exterminarea acestor insecte nu face fata pentru ca tantarii provin din Ilfov au starnit reactia Organizatiei PSD Bucuresti.
"Noi, cei din Bucuresti, ne-am interesat la Ilfov si autoritatile de acolo ne-au transmis ca (...) toata colonia de tantari din Ilfov este acolo, nu lipseste nici unul de la apel, cu atat mai mult femelele periculoase", a precizat Octavian Petrovici, purtatorul de cuvant. "Videanu ar trebui sa se hotarasca de unde vin acesti tantari si sa nu mai tina lectii de biologie cetatenilor", a mai afirmat Petrovici, adaugand ca primarul Capitalei ar trebui sa sanctioneze firma care se ocupa cu problema deratizarii in Bucuresti.
|