x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Acuzaţiile „CraiOlguţei” au băgat spaima în PSD. Acum stau cu frică cine mai urmează

Acuzaţiile „CraiOlguţei” au băgat spaima în PSD. Acum stau cu frică cine mai urmează

de Diana Lazăr    |    01 Apr 2016   •   14:10
Acuzaţiile „CraiOlguţei” au băgat spaima în PSD. Acum stau cu frică cine mai urmează
Sursa foto: Adrian Manolache

Tabloul Olguţei Vasilescu în cătuşe ieşind pe uşa DNA a venit ca o lovitură în plexul PSD. Calculele electorale au fost date peste cap chiar în prag de alegeri în fix inima Olteniei, fief tradiţional al partidului. În lunga şedinţă a conducerii partidului, cei care au mai rămas în picioare s-au întrebat cine urmează?

Şocaţi, surprinşi, confuzi şi cu noduri în gât. În această atmosferă s-a desfăşurat şedinţa de partid a conducerii PSD, programată iniţial pentru stabi-lirea unui candidat la Primăria Sectorului 2, dar deturnată de reţinerea pentru 24 de ore a Liei Olguţa Vasilescu. O piesă impor-tantă pe tabla de şah a PSD din alegerile locale, primarul Craiovei a tulburat starea de spirit din partid şi aşa zguduit de acţiunile procurorilor din ultimii ani. „Bineînţeles că există îngrijorări, cine spune altfel minte, şi există îngrijorări în rândul tuturor partidelor. Dar vă spunem cu certitudine un lucru, noi mergem înainte şi avem prima şansă să câştigăm aceste alegeri”, a concluzionat preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Temerile au fost exprimate pe larg în spatele uşilor închise. Paul Stănescu, preşedintele CJ Olt, este speriat că el va fi urmă-torul pe lista DNA, au relatat pentru Jurnalul Naţional surse din BPN.

 

„Cine ne ia apărarea?”

Alţii i-au reproşat lui Dragnea că nu ia atitudine public faţă de anchetele procurorilor. Potrivit surselor citate, Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct, şi-ar fi dorit ca liderii să afirme răspicat că sunt vânaţi şi că sunt ţinta directă a ancheta-torilor. În replică, Liviu Dragnea a afirmat că PSD „a depăşit perioadele în care mergea cu o mulţime în faţa unei instituţii să protesteze, îi faci şi rău celui pentru care vrei să generezi un astfel de demers. Nu aşa se rezolvă problemele”, a spus el. Şeful PSD a făcut referire la momentul ianuarie 2011 când lideri PSD precum Victor Ponta, Adrian Năstase, Marian Van- ghelie, Viorel Hrebenciuc şi alții au organizat un miting în Argeş după ce judecătorii au emis un ordin de arestare pe numele şefului filialei judeţene, Cons-tantin Nicolescu, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

 

Primăria Craiovei, în aer

În privinţa candidatului PSD la Primăria Craiovei, partidul a amânat o decizie pentru săptă-mâna viitoare. De altfel, soci-al-democraţii s-au întrecut în declaraţii emoţionale despre reţinerea Olguţei Vasilescu. „Este mamă, îmi dau seama cât de mult suferă un copil şi părinții unui om politic atunci când îl văd în cătuşe, când îl văd la instituții. Aşteptăm cu toții să ajungă astăzi în fața judecăto-rului. I-am dorit să fie liberă, să se poată apăra în condiții de libertate, niciodată nu ne-am opus acțiunilor justiției. Credem că fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale, dar nu poți să nu fii aproape de un om pe care îl cunoşti, de un coleg, în astfel de momente şi să îi doreşti tot binele din lume, sănătate şi libertate, că sunt cele mai de preț”, a declarat Gabriela Firea, vicepreşedintele PSD. La rândul său, Rovana Plumb a vorbit cu noduri în gât despre colega sa: „Olguța Vasilescu a demonstrat că este un manager foarte bun, care a făcut foarte multe lucruri pentru craioveni, aşa se explică şi gradul mare de încredere pe care Olguța Vasilescu îl are în rândul craiovenilor, 67%. Toată lumea este surprinsă, şocată şi se consideră că este o lovitură grea şi este o mare pierdere pentru că Olguța Vasilescu este un politician foarte bun admi-nistrator”. Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea sau Ecaterina Andro-nescu au transmis mesaje simi-lare. Ba chiar, preşedintele PSD a spus că imaginea cu vicepre-şedinta PSD încătuşată l-a afectat foarte tare şi a avut impact emoţional.

 

Ghid pentru campanie

Ca să se pună la adăpost faţă de eventualele acuzaţii de corupţie similare cu cele pentru care a fost reţinută Olguţa, PSD pregăteşte şi câte-va modificări legislative. „Mulţi colegi primari spun am vrea să ştim ce se poate face sau dacă legislaţia e clară şi nu ne dăm noi seama, măcar nişte colegi de-ai noştri să o analizeze foar-te bine şi să o transforme în acel ghid şi să-i spună candida-tului ce nu trebuie să facă în campanie", a anunţat Dragnea.

Liviu Dragnea a anunţat după şedinţa de ieri că senatorii PSD nu vor susţine demiterea lui C.P. Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului.

 

Udrea, „prietenă de suferință” cu Olguța

În apărarea Olguţei a sărit, surprin- zător, şi Elena Udrea, care a trecut şi ea prin experienţa nopţilor dormite în arestul poliţiei. „Sunt indignată de felul în care a fost scoasă în cătușe din sediul DNA. Da' ce se putea întâmpla? Să o ia femeia la fugă, să bată poliţiștii? Încă o dată se dovedește că prezumţia de nevinovăţie și considerarea demnităţii umane, pe care Europa strigă către noi să le respectăm, se aplică doar puternicilor zilei, care obţin despăgubiri uriașe de la televiziuni sau rejudecarea unor procese, atunci când pretind că li s-a afectat imaginea”, a scris Udrea pe Facebook.

×