x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adio in aplauze / Nastase a parasit oficial sefia Camerei Deputatilor

Adio in aplauze / Nastase a parasit oficial sefia Camerei Deputatilor

de Carmen Vintila    |    17 Mar 2006   •   00:00

Ceea ce nu a reusit Alianta intr-o lupta ce a durat trei luni a reusit PSD intr-o noapte "fierbinte". Adrian Nastase a parasit fotoliul de presedinte al Camerei Deputatilor. Alesii isi asteapta acum noul sef.

IRONIE. Despre ramanerea in PSD, Nastase spune ca poate ar trebui sa discute cu Vanghelie & Tudorache
Ceea ce nu a reusit Alianta intr-o lupta ce a durat trei luni a reusit PSD intr-o noapte "fierbinte". Adrian Nastase a parasit fotoliul de presedinte al Camerei Deputatilor. Alesii isi asteapta acum noul sef.

Ora 8:30, Camera Deputatilor. Ora la care trebuia sa inceapa sedinta de plen. Dar nu o sedinta ca toate celelalte, ci una in care deputatii isi luau la revedere de la presedintele lor. Cu toate acestea, ei nu s-au grabit sa vina la serviciu. Presedintele de sedinta, Lucian Bolcas, a fost nevoit sa dispuna amanarea sedintei, pentru ca in sala nu erau decat vreo doi-trei deputati. In cele din urma, cu greu, s-au strans. In jurul orei 11:00, Adrian Nastase a venit si el in sala de plen si s-a asezat in banca in care statea, de obicei, in calitate de deputat. Apoi, a urcat la tribuna si, in aproximativ zece minute, cat a durat discursul sau, a spus adio functiei de presedinte al Camerei Deputatilor. Aplauze in sala. Din partea majoritatii deputatilor prezenti, dar mai ales din partea colegilor sai pesedisti. Cativa s-au ridicat in picioare.

"DECIZIA COLEGILOR MEI". "Demisia mea, pe care v-o anunt astazi in plenul Camerei Deputatilor, este o consecinta a deciziei colegilor mei din PSD si un gest de onoare fata de institutia Parlamentului", i-a informat Nastase pe colegii sai deputati, subliniind insa ca aceasta decizie va deschide "calea unei noi complicatii politice". Nastase a adaugat ca "mecanismul care a stat la baza acestei demisii va functiona in continuare, fabricand nu legi, nu justitie, nu bunastare, ci false probleme in spatele carora va ramane ascuns un mare adevar trist. Nu construim altceva decat scenarii, nu conducem nimic, ci regizam". "Mi-ar fi fost comod sa ma ascund in spatele sprijinului pe care unii dintre colegi mi-l acorda in continuare. Le multumesc insa tuturor celor care m-au sustinut, indiferent daca au facut parte din PSD sau din alte partide (...)", a incheiat Nastase, dupa care a parasit plenul.

CAFELE LA MARRIOTT. Pe holurile Parlamentului, fostul presedinte al Camerei Deputatilor s-a dezlantuit. "Iata ca ceea ce nu au reusit cei care erau la Putere au reusit colegii din PSD pentru ratiuni care vor fi mai bine evaluate peste cateva luni", a inceput el atacul la adresa colegilor de partid. Pentru ca a ajuns in aceasta situatie, Nastase are si reprosuri, inclusiv la persoana sa. "Cred ca cel mai mult imi reprosez ca, in timp ce eu munceam aici, incercand sa rezolv diverse probleme, altii mergeau la Marriott si beau cafele cu unii si cu altii, facand aranjamente de culise. Asa cum s-a intamplat si in timpul campaniei electorale, cand eu alergam de nebun prin tara, iar altii, tot asa, la Marriott sau in alte parti, eliminau listele suplimentare, pregateau guvernul, indiferent cine ar fi castigat Presedintia. Lucrul pe care mi-l reprosez cel mai tare este ca nu mi-am facut timp sa merg sa beau cafele cu diferiti oameni politici la Marriott", a spus Nastase.

USURARE. Deputatul PSD se simte insa "eliberat". "Dupa ce am stat la masa aceea a unei taceri vinovate cu o parte dintre colegii mei, care se uitau mai ales in jos, in urma unor discutii de diferite tipuri cu unii dintre liderii partidului, ma simt acum foarte bine", a declarat Nastase, mentionand ca a avut un sentiment de usurare plecand de la ceea ce i s-a parut a fi "una dintre cele mai penibile intalniri politice". El a tinut sa precizeze ca prin aceasta demisie a dorit sa elimine ideea unei responsabilitati in devalmasie intre problemele sale si cele ale PSD. "S-a spus cu usurinta ca PSD a pierdut in ultimele saptamani un milion de simpatizanti, s-ar fi spus peste inca o saptamana ca a pierdut trei milioane. Vom vedea daca partidul in noile conditii va putea sa decoleze in sondajele de opinie", a declarat Nastase. El a tinut sa precizeze ca nu a luat singur decizia de a demisiona, pentru ca ar fi insemnat sa-si recunoasca vinovatia. "Am vrut sa fie foarte clar ca in urma discutiilor din culise s-a luat un anumit tip de decizie. A fost un joc de-a cartoful fierbinte, cine il tine in brate", a spus Nastase, care a specificat ca poate nu s-ar fi ajuns sa-i fie retras sprijinul politic daca nu ar fi existat amenintarile primite de unii lideri ai organizatiilor "in legatura cu viitorul lor pe liste". Totodata, el a tinut sa precizeze ca au fost multi colegi din teritoriu care l-au sunat si s-au aratat socati de decizia luata, pentru ca nu au fost consultati. "Cel mai emotionat de decizia luata" i s-a parut lui Nastase ca a fost Ion Iliescu. Cat despre liderul PSD, Mircea Geoana, Nastase a sustinut ca nu are o problema personala cu acesta. "E vorba de un mecanism care a fost pus in miscare de tot felul de pioni si cativa papusari", a spus fostul presedinte al Camerei. Referitor la ceilalti lideri ai partidului, acestia se pare ca au "mai multe probleme legate de agenda meciurilor de fotbal decat lucrurile cele mai importante...", dupa cum a sustinut Nastase.

"CAMPIONII ONESTITATII". Totodata, Adrian Nastase a aratat ca prin demisia sa nu s-a urmarit cresterea credibilitatii partidului, ci o reglare de conturi. "Pot sa ma intreb daca reforma partidului se poate face, si solutia la problema partidului o reprezinta in definitiv excluderea mea printr-o varianta in care cei care au fost campionii onestitatii si ai moralitatii, asa cum s-au prezentat, au fost Marian Oprisan, Vanghelie, Dan Tudorache si alti cativa?!" In ceea ce priveste o eventuala demisie a sa din partid, Nastase a spus ca se mai gandeste. "Nu am luat nici o decizie deocamdata. Este o chestiune la care va trebui sa reflectez, pentru ca ar trebui sa merg zilele urmatoare sa discut cu Dan Tudorache, cu Vanghelie, sa vad, sa-i rog, daca poate revin asupra unei evaluari de acolo", a spus Nastase, adaugand ca poate ar trebui sa-si faca "curaj" si sa mearga sa vorbeasca cu acestia. Nu in ultimul rand, Nastase a tinut sa le multumeasca colegilor care l-au sustinut in aceasta perioada. "Chiar daca au fost considerati de Geoana «golani si mizerabili», sunt cei care s-au batut pentru functia de presedinte al Camerei, pentru mine, luni de zile, pentru partid in cele din urma", a conchis Nastase.

El a mai spus ca PSD-ului ii va fi greu sa pastreze sefia Camerei Deputatilor, anticipand ca va fi o disputa intre propunerile PNL, PSD si PC. Nastase a aratat ca voturile deputatilor conservatori, in eventualitatea unui tur doi, vor fi decisive. El nu a exclus posibilitatea unor negocieri politice in urmatoarele zile, care sa duca la modificarea situatiei actuale.

DE LA TUAREG LA LOGAN
Renuntarea lui Adrian Nastase la functia de presedinte al Camerei implica si renuntarea acestuia la anumite privilegii. El v-a trebui sa elibereze biroul fastuos pe care l-a ocupat pana in prezent. Acest lucru il va face, dupa cum a declarat chiar el, "luni, pe la ora 11:32". "M-am gandit initial sa le iau, acvariul nu mai exista, sa le scot in curte si sa le dau foc. Dar numai daca va deranjeaza. Daca nu, atunci o sa le duc acolo unde voi avea biroul", a spus Nastase ziaristilor. Cat despre consilieri, el a precizat ca nu are 47, asa cum a aparut in presa, ci opt, "si nu vor fi probleme pentru ei". Totodata, Nastase va renunta si la masina Volkswagen Tuareg, care va ramane noului presedinte al Camerei. El va primi in calitate de deputat un salariu de 34 milioane de lei vechi, o Dacia Logan si isi va putea angaja un consilier, un sef de cabinet si o secretara. Ca fost presedinte al Camerei, va avea un sepepist.

×