x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Nastase insista pentru guvernare

Adrian Nastase insista pentru guvernare

16 Dec 2004   •   00:00

MAJORITATE - Liderul PSD respinge modelul Lukasenko

Adrian Nastase i-a cerut presedintelui ales al Romaniei, Traian Basescu, sa respecte majoritatea formata de PSD.
SILVIU SERGIU

SFAT. Adrian Nastase spune ca Basescu trebuie sa tina cont ca Uniunea PSD+PUR a castigat alegerile parlamentare
"Ne vom bate pentru drepturile alegatorilor nostri, care au hotarat sa fim la guvernare. Eu nu cred ca trebuie sa acceptam o alta varianta". Acesta a fost raspunsul presedintelui PSD, Adrian Nas-tase, in momentul in care a fost intrebat de ziaristi daca partidul sau este dispus sa faca un pas inapoi si sa renunte la formarea majoritatii parlamentare. In opinia sa, Traian Basescu trebuie sa tina cont de faptul ca Uniunea Nationala PSD+PUR a castigat alegerile parlamentare. "Desemnarea unui candidat sustinut de o minoritate parlamentara este neserioasa, iresponsabila, o sfidare si un dispret la adresa Parlamentului, care ar arata ca presedintele doreste sa urmeze modelul Lukasenko, incercad sa impuna un guvern care nu e sustinut in Parlament", a spus Nastase. "Nu este posibil ca presedintele sa fie partizan, sa fie reprezentantul Aliantei D.A. la Cotroceni", a declarat Nastase, reprosandu-i lui Basescu ca negociaza in numele Aliantei PNL-PD formarea majoritatii parlamentare si "creeaza o presiune asupra UDMR" invocand declansarea alegerilor anticipate. Nastase considera ca ar fi inoportun si impotriva logicii textului Constitutiei ca Basescu, ca presedinte al Romaniei, sa desemneze un candidat despre care se stie ca este sustinut de o minoritate, afirmand ca un astfel de gest ar putea genera "anumite tipuri de reactie" din partea PSD. "Sigur, din punct de vedere parlamentar, procedural, poate fi invocat art. 39 din Regulamentul sedintelor comune ale Parlamentului, se poate discuta daca se poate merge la votul pentru un astfel de candidat in conditiile in care majoritatea parlamentara nu ar fi prezenta in sala pentru acest vot", a adaugat Nastase.

CALCULE. O alta critica adusa de liderul PSD lui Traian Basescu se refera la intentia celui din urma de a acredita ideea ca PSD nu este indreptatit sa formeze guvernul, pentru ca, fara PUR, ar fi obtinut mai putine mandate in Parlament decat Alianta PNL-PD. "Uniunea Nationala PSD+PUR a obtinut 600.000 de voturi in plus fata de Alianta D.A. Totodata, daca lasam la o parte voturile exprimate in Bucuresti, rezulta ca eu am castigat, la nivelul tarii, cu 30.000 de voturi. Deci daca in Bucuresti ar fi fost egalitate sau nu s-ar fi votat, practic, eu as fi castigat in competitia cu Traian Basescu. Se poate spune deci ca eu sunt presedintele Romaniei, iar Traian Basescu este presedintele Bucurestiului", a aratat Nastase, precizand ca acestea sunt doar speculatii care nu au nici un fel de relevanta in privinta rezultatului final al prezidentialelor.

Liderul PSD s-a aratat dispus sa accepte formarea unui "guvern de mare coalitie", in care sa fie reprezentate toate partidele parlamentare, cu exceptia PRM. El a precizat insa ca nu-si doreste foarte tare postul de prim-ministru in viitorul guvern si ca nu isi va da demisia din fruntea PSD pentru ca a fost infrant.

NEGOCIERI
Liderii PSD si cei ai UDMR s-au intalnit ieri pentru a continua negocierile de formare a unei majoritati parlamentare. Din partea PSD au participat Adrian Nastase (presedinte) si Viorel Hrebenciuc (vicelider al grupului PSD din Camera Deputatilor), iar din partea UDMR, Marko Bela (presedinte) si Takacs Csaba (presedinte executiv). Dupa intalnire, Adrian Nastase a lasat sa se inteleaga ca formatiunea sa se poate baza pe sprijinul maghiarilor, la votul de luni pentru alegerea conducerii Parlamentului. "Am reconfirmat for-mula de majoritate parlamentara, formata din PSD, PUR, UDMR si grupul minoritatilor nationale", a spus Nastase. Acest lucru a fost de altfel confirmat de presedintele UDMR, Marko Bela. "Nu am hotarat nimic in afara faptului ca vor continua eforturile pentru formarea acestei majoritati parlamentare. In acest moment, o majoritate posibila este formata din PSD, PUR, UDMR si grupul minoritatilor. Nu s-a conturat o alta majoritate, daca excludem PRM", a spus Marko. Pe de alta parte, liderul UDMR a declarat ca "nu este convins deloc" ca sambata la CRU Uniunea va avea toti parametrii pe baza carora sa ia o decizie finala in privinta unei colaborari cu PSD sau cu Alianta PNL-PD.
×
Subiecte în articol: basescu politic psd nastase parlamentare udmr