Prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a încercat ieri să acrediteze ideea că termenul de 15 mai pentru finalizarea în comisia parlamentară specială a celor patru Coduri juridice a fost propus de Mircea Geoană, şi nu impusă de Traian Băsescu.
PSD aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să îşi nuanţeze poziţia referitoare la termenul de 15 mai pentru adoptarea codurilor juridice, după cum a spus ieri liderul PSD, Mircea Geoană, după şedinţa liderilor partidului pe care îl conduce. El a adăugat că şi-a informat colegii din conducerea PSD cu privire la demersul pe care coaliţia "Opriţi codurile" a făcut-o la nivelul conducerii Parlamentului pe această temă. "Considerăm că, din punct de vedere al datei arbitrare asumate de preşedintele Băsescu şi asumarea răpunderii pe aceste coduri, această dată este şi nerealistă, şi depăşită de evenimente", a precizat Geoană. El a mai arătat că o dezbatere solidă în societate şi în Parlament reprezintă calea de urmat înainte de adoptarea codurilor şi aşteaptă şi din partea şefului statului, la întâlnirea cu această coaliţie, de astăzi, nuanţarea poziţiei sale, el fiind cel care "a impus şi a susţinut că acest termen este indispensabil pentru relaţia noastră cu UE, lucru dovedit a fi neadevărat". La sfârşitul lunii februarie Băsescu spunea că s-a stabilit în Guvern ca până în 15 mai codurile să fie discutate în comisia specială parlamentară, iar după acest termen, până la care Guvernul va nota observaţiile acesteia, legile să fie adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului. El preciza că cele patru coduri ar fi trebuit să fie adoptate până la 31 decembrie 2008, potrivit angajamentelor asumate de România la intrarea în UE.
MIRCEA GEOANĂ E "UN PIC NERVOS"
În replică, prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a spus că Mircea Geoană este "un pic nervos" când solicită un nou termen pentru adoptarea codurilor din justiţie şi că liderul PSD este cel care a propus data-limită de 15 mai. "Îi reamintesc domnului Geoană că era în stânga preşedintelui Băsescu când împreună şi, dacă nu greşesc, chiar dânsul a propus data de 15 mai." Videanu a precizat că PD-L îşi ţine în continuare angajamentul luat iniţial, la nivelul coaliţiei de guvernare, privind adoptarea codurilor juridice până la data de 15 mai, în Parlament, prin asumarea răspunderii Guvernului. Videanu a adăugat că această dată este "un act de voinţă politică exprimat de cele două partide semnatare ale Parteneriatului pentru România" şi speră că şi PSD îl va respecta, în caz contrar, "presa are posibilitatea de a evalua atitudinile oamenilor politici". Videanu a mai arătat că toate discuţiile de până acum, în coaliţie, au fost legate de încadrarea în termenul de 15 mai, dar dacă Geoană va dori rediscutarea termenului o să se rediscute. "Dacă domnul Geoană s-a răzgândit, rămâne să vedem care sunt argumentele", a încheiat liderul PD-L.
PONTA ÎL CONTREAZĂ PE VIDEANU
În apărarea lui Mircea Geoană a sărit colegul său de partid Victor Ponta, care este ministru pentru relaţia cu Parlamentul, contrazicându-l pe Videanu. "Îl cunosc ca pe un specialist în coduri pe domnul Videanu. Sunt convins că este la fel de priceput ca şi pe economie. Întâmplător, declaraţia dânsului este greşită, în sensul că termenul de 15 mai nu s-a discutat în nici un fel de întâlnire a coaliţiei, pentru simplul motiv că s-a discutat la întâlnirea cu preşedintele Băsescu, care nu este membru al coaliţiei, şi cu preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi cu preşedintele Curţii Constituţionale, şi cu procurorul general. Domnul Videanu nu ştiu dacă îi consideră şi pe aceştia ca făcând parte din coaliţie", a spus Ponta. El a adăugat că termenul de 15 mai nu a fost propus de Mircea Geoană, iar ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a informat Executivul doar despre faptul că în luna iunie se va prezenta raportul de ţară şi trebuie să se ţină cont de acest lucru la asumarea răspunderii Guvernului pe Codurile juridice.
Legea cetăţeniei, prioritară
"PSD solicită Guvernului ca ordonanţa de urgenţă privind cetăţenia pentru persoanele din Republica Moldova să fie discutată cu prioritate în Parlament şi coroborată cu proiectul de lege aflat deja în dezbatere parlamentară", a declarat ieri preşedintele social-democrat, Mircea Geoană. El a precizat că acest lucru este necesar pentru a stabili formula cea mai "expeditivă" şi cea mai "acceptabilă" din punct de vedere intern şi european cu privire la acest subiect. "Nu putem priva fraţii noştri de dincolo de Prut de dreptul sângelui şi dreptul solului, conform Legii cetăţeniei. Până acum, au fost mai degrabă obstacole de natură birocratică, care au împiedicat un număr important de cetăţeni ai Republicii Moldova, care sunt români cu acte, născuţi pe teritoriul românesc, din părinţi români", a arătat Geoană. Guvernul a decis să simplifice procedurile de redobândire şi acordare a cetăţeniei române pentru foştii cetăţeni români şi descendenţi ai acestora până la gradul trei, prin modificarea Legii cetăţeniei din 1991, conform solicitării formulate în acest sens de către preşedintele Traian Băsescu.Citește pe Antena3.ro