x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presa străină: Alegerile parlamentare, în umbra suspendării președintelui. O nouă criză politică este ultimul lucru de care are nevoie România

Presa străină: Alegerile parlamentare, în umbra suspendării președintelui. O nouă criză politică este ultimul lucru de care are nevoie România

09 Dec 2012   •   16:27
Presa străină: Alegerile parlamentare, în umbra suspendării președintelui. O nouă criză politică este ultimul lucru de care are nevoie România
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Presa internațională anticipează o victorie a USL, în cadrul alegerilor parlamentare din România, citând mai multe sondaje, însă este pomenită și ”umbra suspendării președintelui”, un eveniment care este posibil să-l determine pe Traian Băsescu să nu accepte nominalizarea lui Victor Ponta ca premier.

Presa străină citează analiști străini și români, care spun că o nouă criză politică este ultimul lucru de care are nevoie România, pomenind și de ”milionarul în Rolls Royce”, care ar putea constitui surpriza alegerilor.

”Românii votează azi pentru alegerile parlamentare, care se așteaptă să asigure o majoritate confortabilă pentru alianța de centru-stânga condusă de Victor Ponta. O încercare de suspendare a președintelui, mai devreme anul acesta, aruncă însă o umbră. După vot, Băsescu va trebui să nominalizeze primul ministru, iar președintele a dat de înțeles că nu va fi Ponta”, scrie Euronews în ediția online.

”Băsescu este susținut de Alianța România Dreaptă, despre care se așteaptă să ocupe locul secund. Însă popularitatea unui milionar în Rolls Royce este în creștere. Dan Diaconescu este liderul Partidului Poporului, iar în campanie a făcut promisiuni pe care unii le cred nerealiste, precum creșterea salariilor și a pensiilor”, mai scrie Euronews.

Posibilitatea ca Băsescu să nu-l numească pe Ponta premier este comentată și de France24, care citează analiști și investitori ce spun că o nouă criză politică este ultimul lucru de care are nevoie România.

”Uniunea Social Liberală a premierului Victor Ponta, aflată la putere din mai, este pe cale să câștige alegerile cu procente între 48 și 61%, potrivit sondajelor. Alianța România Dreaptă, apropiată de Băsescu, este mult în spate, sperând la 16 - 23 de procente. Însă Băsescu, care a scăpat la mustață de o suspendare, a dat de înțeles că va refuza să-l numească pe Ponta, pe care l-a numit ”mitoman”, chiar dacă USL va obține majoritatea”, scrie France24.

"Se profilează o nouă criză", a declarat Jean-Michel de Waele, un politolog specialist în Europa de Est de la Universitatea din Brussels, citat de France24.

”Investitorii și analiștii locali spun că o nouă criză politică este ultimul lucru de care are nevoie România, a doua cea mai săracă țară din UE, care tocmai a trecut prin măsuri severe de austeritate”, mai scrie France24.

Și Associated Press scrie de ”războiul personal” dintre Băsescu și Ponta, amintind de declarațiile președintelui în care a lăsat să se înțeleagă că nu-l va nominaliza premier.

Associated Press amintește că dacă Băsescu refuză să-l numească pe Ponta, desemnând pe altcineva, Parlamentul are dreptul de a respinge propunerea. În cazul în care candidatul propus de președinte este respins de două ori de Parlament, atunci președintele poate dizolva Parlamentul.

AP scrie și despre căderile de zăpadă și polaia torențială din ziua alegerilor, însă citează declarațiile celor care sfidat vremea pentru a merge la vot.

”Oamenii vor merge la vot chiar dacă poluă sau ninge, pentru că s-au săturat. Am fost insultați și umiliți, vrem o viață normală”, este citată arhitecta Valentina Lupu.

Și AFP citează sondajele care dau USL câștigătoare, menționându-l însă și pe Dan Diaconescu, un potențial Jolly Joker.

”Un milionar populist, în prezent anchetat pentru șantaj, pe nume Dan Diaconescu, încearcă să profite de dezamăgirea populației față de partidele tradiționale. Făcând campanie la volanul automobilului său Rolls Royce, patronul de post tv promite 20.000 de euro pentru fiecare român care vrea să înceapă o afacere. Partidul său este cotat la 14%”, notează AFP.

Agenția de știri vorbește și de indiciile date de Băsescu, cum că nu-l va nominaliza pe Ponta premier, chiar dacă USL câștigă majoritatea în Parlament.

”Această mișcare este văzută ca un abuz de putere de mulți analiști, care l-ar putea costa pe Băsescu o nouă suspendare”, notează AFP, adăugând că investitorii și analiștii politici avertizează că o nouă criză politică ar fi catastrofală pentru România. 

×