x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aleșii nu mai vor pe tușă

Aleșii nu mai vor pe tușă

de Gabriela Antoniu    |    26 Apr 2015   •   16:59
Aleșii nu mai vor pe tușă
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Mai mulți de-putați și sena-tori au depus la Parlament două proiecte de lege prin care modifică legea de funcțio-nare a Agenției Naționale de Integritate astfel încât , după verdictul final, aleșii acuzați de incompatibilitate sau conflict de interese să poată candida la funcții eligibile, cu excepția celei ce a generat incompatibilitatea.

Parlamentarii PSD, PC, UDMR și minorități, care au inițiat proiectele de lege, doresc să pună capăt interpretărilor privind interdicțiile din articolul 25 al Legii 176/2010 și să-și asigure viitorul.

Interdicție pe trei ani
Este vorba despre preve¬derea ce stabilește că, dacă persoana găsită incompatibilă sau în conflict de interese ”a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, interpretată ca fiind o interdicție pentru toate funcțiile eligibile, nu doar pentru cea care a generat-o. Într-una din expunerile de motive, iniția¬torii invocă o sentință recentă referitoare la articolul 25, arătând că „tribunalul a învederat că dispoziția declarată neclară și imprecisă (…) prevede o interdicție de eligibilitate”, ceea ce ar impune o interpretare în favoarea celui căruia i s-a impus interdicția.
 

×