x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alina Gorghiu: Raportul FMI arată o problemă de sistem care ţine de însăşi filosofia de lucru a ANAF

Alina Gorghiu: Raportul FMI arată o problemă de sistem care ţine de însăşi filosofia de lucru a ANAF

05 Sep 2016   •   12:02
Alina Gorghiu: Raportul FMI arată o problemă de sistem care ţine de însăşi filosofia de lucru a ANAF

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu susţine că din raportul întocmit de Fondul Monetar Internaţional (FMI) reiese existenţa unei probleme de sistem în cazul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), ce ţine atât de mentalitatea inspectorilor care îi verifică pe contribuabilii mari, cât şi de suprareglementarea procedurală.


"Am citit în ultimele zile ştirile despre raportul FMI despre cum se desfăşoară, printre altele, controalele ANAF în cazul contribuabililor mari. Rezultatele studiului arată o problemă de sistem care ţine de însăşi filosofia de lucru a acestei instituţii, de mentalitatea inspectorilor şi de suprareglementarea procedurală. Oamenii de afaceri se plâng de ani de zile că sunt hărţuiţi şi forţaţi să accepte un sistem care nu doar că nu îi motivează, ci din contră, îi abuzează", a scris Gorghiu, luni, pe Facebook.

Potrivit acesteia, concluziile raportului FMI sunt "clare, independente şi nepartinice", impunându-se regândirea întregului sistem.

"Când un expert îţi spune că faci controale după ureche, având drept criteriu data ultimei verificări sau o cerere din partea Curţii de Conturi, când inspectorii tăi stau o jumătate de an la acea inspecţie de frică să nu fie ei sancţionaţi pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu sau când eficienţa acelor verificări este de doar 10%, poate că ar trebui să se revadă modul în care statul în acest caz răspunde rolului său. Altfel spus, punct şi de la capăt. Nu cârpit, nu peticit", precizează liderul PNL.

Alina Gorghiu adaugă că Raportul întocmit de FMI subliniază foarte clar faptul că 'resursele de control irosite pe inspecţii neproductive sunt enorme'.

"La 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare un nou regulament de funcţionare a ANAF pe care de curiozitate am intrat să mă uit. Dacă îl coroborăm cu informaţiile din raportul FMI (pe care vă invit să îl citiţi) am o singură concluzie: formalism fără fond sau pierdere de timp", mai spune aceasta.

Ea a anunţat că PNL va lansa în dezbatere publică o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, care sunt cuprinse şi în programul de guvernare asumat.

"PNL a sprijinit mereu mediul privat şi în noul Program de Guvernare propune o serie de măsuri concrete (vom lansa în curând o dezbatere pe acest subiect). Când contribuţiile sociale sunt cele mai importante resurse pentru politica socială cu 8,2% din PIB sau 24,7% din veniturile statului român, dar impozitul pe profit ocupă un loc marginal în ierarhia veniturilor statului de doar 2% anul trecut sau 5,9% din sumele colectate, în timp ce impozitul pe salarii este un venit aproape dublu în visteria statului, atunci e clar că avem o singură cale de urmat: sprijinirea mediului de afaceri", arată Gorghiu.

Direcţia Mari Contribuabili din cadrul ANAF nu reuşeşte să îşi atingă scopul, acela de a reduce decalajul dintre taxele datorate şi cele încasate, din cauza faptului că risipeşte resurse pe activităţi care aduc puţini bani la buget, sau pe controale solicitate de alte instituţii, inclusiv Curtea de Conturi, reiese din "Raportul de asistenţă tehnică privind Îmbunătăţirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili", întocmit de FMI.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: alina gorghiu raportul fmi anaf