Senatorii au votat ieri extinderea amnistiei fiscale de la personalul din învățământ, la toți bugetarii care au obținut venituri de natură salarială constatate a fi nelegale. Practic, toţi bugetarii care au primit astfel de sume sunt exoneraţi de la restituirea lor.
Inițial, legea se refera la profesorii din Valea Jiului, care primiseră niște prime ilegale.
"Pentru 1.700 de profesori din Valea Jiului, unde s-a aplicat greşit Legea de salarizare din 2010, urma să se facă o chestiune de reparaţie, de amnistie. Preşedinţia ne-a trimis spre reexaminare legea, spunând că nu se poate face aşa ceva doar în Valea Jiului", a spus preşedintele comisiei de muncă, Liviu Pop.
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Rovana Plumb, prezentă la dezbateri, a susţinut propunerea legislativă, menţionând că măsura ar fi o reparaţie pentru bugetari.
Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, constituite în sarcina pensionarilor, cu amendamentul că sumele deja recuperate vor fi restituite eşalonat.
Potrivit amendamentului, sumele provenite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a prezentei legi se restituie eşalonat pe o perioadă de cinci ani calendaristici începând de la data de 1 ianuarie 2015 prin plăţi anuale egale.
'Restituirea se realizează pe baza cererilor de către pensionar la casele judeţene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti, respectiv casele de pensii sectoriale. Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor. Sumele ce urmează a fi restituite nu se actualizează cu indicele inflaţiei şi nu sunt purtătoare de dobânzi, penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere după caz', a spus senatorul PSD, Liviu Pop, în plen.
De asemenea, plenul Senatului a adoptat, luni, şi proiectul de lege care prevede amnistierea mamelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate în mod greşit.
Şi în acest caz, senatorii au adoptat un amendament prin care sumele provenite din debitele recuperate începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a legii în discuţie să se restituie eşalonat pe o perioadă de cinci ani începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.