Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a susţinut marţi că, cel mai probabil, efectul coabitării se traduce şi în votul PSD în ceea ce priveşte solicitarea lui Traian Băsescu privind convocarea unui referendum, informează agerpres.ro.
"Nu ştiu ce s-a întâmplat exact. Ştiu foarte clar că parlamentarii liberali au votat împotriva organizării unui referendum pe care îl considerăm inutil. Este poate primul caz în care se face referendum cu aceeaşi temă, cu aceeaşi întrebare. Evident, este doar o manevră politicianistă a preşedintelui. Nu o mai comentăm acum. În ce priveşte votul celor din PSD, nu îmi este foarte clar cum au votat. Că au mai multe îndoieli rezultă din vot. În rest, nu am de ce să vorbesc eu. Probabil efectul coabitării se traduce şi în felul acesta", a afirmat Antonescu întrebat cum comentează rezultatul votului din Parlament în ceea ce priveşte solicitarea preşedintelui Traian Băsescu.
Şeful Senatului a precizat că, în cursul zilei de luni, a discutat cu premierul Victor Ponta cu privire la votul Parlamentului referitor la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, subliniind că primul-ministru l-a asigurat că PSD ''vede lucrurile la fel cum le văd şi liberalii.
"Am discutat cu premierul ieri, nu în sensul de a organiza un anumit tip de vot. L-am întrebat ce poziţie are PSD în această privinţă. Simţeam eu ceva. Şi premierul m-a asigurat că PSD vede aceste lucruri aşa cum le vedem şi noi, că nu are niciun rost să pregătim o revizuire de Constituţie, să angajăm, oricum să pregătim un referendum în această toamnă pe acest nou proiect de Constituţie şi în acelaşi timp să votăm în sprijinul ideii năstruşnice a preşedintelui de a mai trânti un referendum, nu se ştie când, când va hotărî domnia sa, dar cu o întrebare la care s-a mai răspuns", a spus Antonescu.
Marţi, Plenul reunit al Parlamentului a votat, cu 191 de voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, raportul Comisiilor juridice la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui referendum pentru un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300. Avizul Parlamentului este consultativ.