x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Baronii la vorbitor

Baronii la vorbitor

25 Mar 2004   •   00:00

Baronii, la vorbitor Baronul de Ialomita, Gheorghe Savu, refuza sa se autosuspende de la sefia filialei PSD dupa modelul Mischie-Ivanovici, afirmand ca nu poate fi bagat in aceeasi oala cu ei.

Presedintele Consiliului Judetean Ialomita, Gheorghe Savu, nu se va autosuspenda de la sefia filialei PSD. El spune ca nu este baron si nu poate fi bagat in aceeasi oala cu Mischie si Ivanovici. Numele lui este legat printre altele de scandalul fondurilor SAPARD sau de luarea de mita in programul „Cornul si laptele".

  • Jurnalul National: Domnule Savu, de ce credeti ca sunteti pe lista rusinii la PSD?

    Gheorghe Savu: Nu am fost niciodata si nici nu am sa fiu omul listei negre a PSD, pentru ca nu sunt persoana care ar avea legatura sau potrivire cu Bebe Ivanovici sau Mischie. Eu in viata mea am parcurs anii prin munca, facultatea am facut-o inainte de ’89, la Drept, in Bucuresti, nu la Stefan Gheorghiu... Am observat insa ca cei doi colegi ai mei au reusit o performanta elogioasa din punct de vedere politic, de autosuspendare.

„Pentru Ivanovici poate fi o masura bine venita"

  • Ivanovici v-a sfatuit sa faceti acelasi lucru.

    Ma mir. Pentru dansul poate e bine venita, pentru mine nu. Trebuie sa mi se justifice personal cauza autosuspendarii.

  • Nu v-a spus partidul?

    Deocamdata, nu. Am urmarit in presa ce s-a scris la adresa mea.

  • Sunteti cercetat de PNA.

    A, la reclamatia unei gazete de Ialomita mi s-a imputat ca as fi facut trafic de influenta. Ultimul ofiter al PNA care a venit la mine mi-a spus insa ca ce a aparut in gazeta a fost un colaj facut de ziarist.

„Nu am neamuri in Guvern, ca altii"

  • V-ati pus rau cu partidul, domnule Savu, v-a lasat din brate?

    Cu partidul nu m-am pus nici rau nici bine. Am fost un om care mi-am vazut de problemele locale, am adus peste 52 de milioane de euro investitii in judet. Nu am avut nici neamuri in Guvern, nici rude, nici ministri, cum se mai mandresc unii dintre colegii mei din diferite teritorii ale tarii. Nu am deschis nici usi cu capul ca mainile sa fie ocupate. Am deschis usile cu mintea mea.

  • Si cat v-ati tras din investitiile astea?

    Mi-am tras o palma prin 1996, cand „prietenii" mei din Conventia Democratica m-au plimbat opt luni la Curtea de Apel pentru a primi in final sentinta definitiva ca nu sunt un infractor. Nu am deranjat nici partidul, nici grupul parlamentar ca sa ma ajute in procesele respective, cum nici azi nu am sa-i deranjez. Ma bucur de drepturile constitutionale ale unui cetatean roman. Nu am nevoie de nici un sprijin din partea partidului pentru a demonstra ca nu sunt nici baron nici escrocul pe care il considera multi.

„Nu am cerut sprijin la partid"

  • Dar cum ati facut avere?

    In 1996 am vazut in presa ca era scos la vanzare un SMA din comuna mea natala. Am vandut masina, am luat de la banca un credit de 100 de milioane si mi-a mai dat un prieten 30 de milioane. Mi-a mers capul. Am facut in primul an 5-6 miliarde profit. Mi-am facut banii muncind, nu furand.

  • Si acum la cat se ridica averea dvs.?

    Putin sub doua milioane si ceva de dolari. Dar am facut-o pe vremea CDR, nu acum.

  • Nu credeti ca patati imaginea partidului, fiind cercetat de PNA?

    Nu. Voi dovedi ca nu sunt cel inclus in rolul de baron si nici de escroc pentru PNA.

  • V-a dat PNA un raspuns?

    Deocamdata, nu. Dar la ce am auzit despre colegii care s-au autosuspendat ma uluieste si pe mine. Cu terenuri vandute, beneficiari de programe PHARE, titluri de profesori universitari Honoris Causa...

  • Dvs. ati fost cu SAPARD...

    Singurul rol pe care l-am avut a fost implicarea directa a Consiliului Judetean in promovarea cu consiliile locale a acestor programe si a investitiilor in comune.

  • Si au castigat primarii dvs.

    Nu e adevarat. S-au bucurat de fondurile acestea si primarii din opozitie. Nu sunt oamenii mei, prietenii mei, sunt primari.

  • Dar cu cele 250 de milioane spaga pentru „Cornul si laptele"...

    Asta au spus cei de la presa. Acest „Corn si lapte" s-a derulat in bune conditii in Ialomita, spre deosebire de multe judete ale tarii, iar cetatenul care a castigat licitatia s-a bucurat de toate drepturile din fondul alocat pentru acest program. Eu sponsorizare din partea dansului nu am primit. O astept cu cea mai mare placere si sa adauge si dobanda si sa mi-o dea cand ies la pensie. Glumesc, evident.

"Sa ma retrag, fac rau partidului"

  • Din vanzarea cabanei Misleanu ati castigat insa 700 de milioane.

    Din ancheta domnului Ponta a reiesit ca pana sa fie preluata de Fundatia Ialomita 2000, aceasta cabana a fost scoasa la licitatie de cel putin 10-12 ori. S-a pornit intr-adevar de la 2 miliarde si ceva, ajungandu-se la un miliard. Ce e culmea e ca adevarul nu se spune. Scoaterea la licitatie s-a facut cu hotarare de consiliu, cu semnatura celor 36 de consilieri, a unei comisii de licitatie formata exlusiv din membri ai opozitiei, iar presedinte a fost chiar liderul PD pe judet. Cand am vazut la cat se poate ridica doar investitia pentru drumul pana acolo, peste 25 de miliarde, am spus nu este de capul nostru, mai bine s-o cedam sau sa gasim pe cineva care s-o cumpere.

  • De ce nu ati dat-o tot cu un miliard, avand in vedere ca o dadeati tot statului, directiei silvice?

    Pai, nu e normal? Daca e un comert, o afacere, daca ei au solicitat-o, noi de ce nu am putea sa profitam? Plus de asta, sa stiti ca nu a profitat Savu. Puteti sa urmariti in bugetul acestei fundatii ca suma alocata a fost data pentru copii cu posibilitati materiale foarte mici. Pot dovedi la orice ora.

  • Atunci ce va reproseaza partidul?

    Cred ca sunt incomod pentru multi. Fiindca fac prea mult pentru partidul acesta.

  • Si? Va veti da la fund?

    Eu nu ma voi retrage niciodata. Singurul for tutelar care poate sa-mi retraga sprijinul este consiliul judetean al partidului, delegatia permanenta si biroul executiv. La propunerea dansilor pot fi pus la dispozitia delegatiei permanente de la nivel central. Cred ca si inainte de a fi pedepsit un om la moarte are dreptul sa-si spuna ultima doleanta. Eu pe asta o am: nu voi parasi partidul cand vor unii, de dragul de autosuspendare. In cazul acesta as face chiar rau partidului, as recunoaste invinuirile care mi-au fost aduse in acesti ani cand stiu ca nu le-am facut.

Oana Stancu
×
Subiecte în articol: politic partidul