x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu imparte PSD-iştii in buni şi răi

Băsescu imparte PSD-iştii in buni şi răi

de Dana Piciu    |    28 Sep 2007   •   00:00
Băsescu imparte PSD-iştii in buni şi răi

Preşedintele Traian Băsescu i-a atacat ieri pe Hrebenciuc şi Iliescu pentru că nu l-au lăsat pe Mircea Geoană "nici o clipă să fie liderul partidului" şi pentru că ii consideră vinovaţi că PSD nu s-a putut reforma pănă acum.
• De la o zi la alta - Băsescu mai are o soluţie: guvern de uniune naţională Â
• Iliescu: "Nu mă cobor la nivelul obsesiilor lui Traian Băsescu "• Ludovic Orban: "Băsescu a inceput să semene cu Iliescu şi chiar cu Ceauşescu" • Crin Antonescu: "Propunerea pentru o guvernare PNL-PD-PLD este o nouă diversiune a lui Băsescu" • Geoană: "Băsescu vorbeşte ca preşedinte al PD, nu ca preşedinte al Romăniei" • Corlăţean: "Băsescu să clarifice problemele cu lideri ai PD inainte să facă sugestii altor partide"

La televizor

Preşedintele Traian Băsescu i-a atacat ieri pe Hrebenciuc şi Iliescu pentru că nu l-au lăsat pe Mircea Geoană "nici o clipă să fie liderul partidului" şi pentru că ii consideră vinovaţi că PSD nu s-a putut reforma pănă acum.

Intr-o emisiune televizată a postului public, şeful statului a eliminat varianta cu PSD la guvernare, in cazul in care moţiunea de cenzură va fi adoptată de Parlament pentru simplul motiv că acest partid are nevoie să-şi lămurească "frămăntările interne". El l-a acuzat pe Ion Iliescu că nu l-a lăsat "nici o clipă" pe Mircea Geoană să fie liderul partidului. Dar şi pe Geoană că a incercat să-şi consolideze puterea făcănd compromisuri cu Hrebenciuc şi Iliescu. "Autoritatea lui Mircea Geoană a fost tot timpul sabotată ori de negocierile lui Viorel Hrebenciuc, ori de autoritatea pe care incă o are Ion Iliescu", a spus Băsescu. El a arătat insă că dacă va scăpa de oameni ca Iliescu şi Hrebenciuc, PSD devine un partid "cu care se poate lucra", un partid care are şanse foarte mari de a guverna după alegerile din 2008, cănd tot Băsescu va numi premierul. In opinia şefului statului, Mircea Geoană are şanse să reformeze partidul dacă este lăsat de grupările din interior.

PREMIER PD. Băsescu a reiterat din nou ideea că dacă moţiunea de cenzură trece va incerca formarea unui guvern PD-PNL-PLD. In acest caz va opta "cu certitudine" pentru un prim-ministru PD şi in nici un caz nu-l va mai numi din nou pe Tăriceanu, iar decizia o va lua după ce va avea consultări cu toate partidele parlamentare. Băsescu a adăugat că această moţiune este "o defulare a problemelor interne din PSD". El a menţionat insă că nu ar fi fost totuşi obligatoriu ca transparenţa in susţinerea unui guvern să fie tranşată printr-o moţiune de cenzură, pentru că altele ar fi priorităţile ţării. Băsescu nu mai vrea alegeri anticipate pe care in acest moment nu le mai consideră oportune.

CRITICI LA GUVERN. Băsescu a criticat din nou actualul Guvern despre care a spus că "arată ca fostul Comitet Politic Executiv dinainte de Revoluţie". "Noi reuşim să contrazicem toate standardele democratice, făcănd demonstraţia că la noi se guvernează cu 20%, şi nu cu condiţia de aur a democraţiei, 50%+1, motiv pentru care eu in mod repetat am cerut partidelor şi primului-ministru, in mod deosebit, să se asigure o guvernare cu o susţinere transparentă. Ori făcea un protocol cu PSD, ori incerca să refacă majoritatea pe care la un moment dat a avut-o", a spus Băsescu.

Preşedintele a mai spus că va incuraja in continuare DNA, parchetele şi justiţia, in general, să continue să "scotocească" in corupţia la nivel inalt. El consideră că "majoritatea antiprezidenţială" are doi "acari Păun": Doru Ţuluş şi Florian Coldea. El afirmă că, deşi nu l-a văzut, raportul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la DNA, "pe ansamblu este unul pozitiv", iar ce s-a scris despre raport in presă este doar o parte a documentului. "Clasa politică romănească este putredă, iar ieşirea din această situaţie o reprezintă doar introducerea votului uninominal", a mai afirmat Băsescu, adăugănd că in cazul in care partidele politice vor scoate o lege pe această temă, in orice formă, o va accepta şi nu va "compromite" europarlamentarele, dar in caz contrar va declanşa referendumul. Băsescu a anunţat că va merge sămbătă in Piaţa Universităţii pentru a se intălni cu romănii, aşa cum a promis.

dana.piciu@jurnalul.ro

Cititi aici ce a declarat Presedintele Romaniei, Traian Basescu

×
Subiecte în articol: basescu politic