x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu la Chişinău: "În România, justiţia nu mai are frică de politicieni"

Băsescu la Chişinău: "În România, justiţia nu mai are frică de politicieni"

17 Iul 2013   •   20:22
Băsescu la Chişinău: "În România, justiţia nu mai are frică de politicieni"
Sursa foto: EPA/Intact Images

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri la Chişinău că cel mai mare risc cu care ar putea să se confrunte Republica Moldova în parcursul său european este acela ca justiţia să fie pusă sub control politic, spunând că în România "justiţia nu mai are frică de politicieni".

"Cel mai mare pericol este cel prin care şi România a trecut şi încă nu l-am rezolvat definitiv: justiţia să fie pusă sub control politic. Riscul să nu ai un stat de drept este acela ca oamenii politici să nu aibă înţelepciunea să garanteze independenţa justiţiei. De asemenea, în interiorul justiţiei este un risc, dacă ea este cumva preponderent coruptă. Acesta este cel mai mare risc. Sunt foarte mulţi politicieni care nu îşi dau seama ce înseamnă independenţa şi corectitudinea justiţiei. Şi în România, nu suntem sfinţi din punctul ăsta de vedere. Încă există tendinţe de a controla tronsoane sau oameni din justiţie. Dar perioada în care justiţia era sub control politic în România a trecut, sper să nu se mai întoarcă niciodată", a spus preşedintele, la o întâlnire cu lideri de opinie şi cu lideri ai societăţii civile de la Chişinău, întrebat ce riscuri sunt pentru Republica Moldova din perspectiva procesului de integrare a acestei ţări în UE.

Băsescu a reiterat faptul că dacă justiţia este controlată, statul nu poate funcţiona corect, adăugând că în România justiţia "a început să funcţioneze corect de câţiva ani", dând drept exemplu faptul că un fost premier a fost condamnat, iar "un ministru în funcţie a fost condamnat zilele trecute".

"Avem un ministru în funcţie condamnat zilele trecute. Deci, justiţia nu mai are frică de politicieni, ceea ce este foarte bine şi arată populaţiei că ceea ce scrie în Constituţie nu este vorbă goală, adică nimeni nu este mai presus de lege", a subliniat preşedintele, care, în final, a întărit faptul că cel mai mare risc cu care ar putea să se confrunte Republica Moldova în parcursul său european ar fi dacă justiţia nu ar fi independentă.

×
Subiecte în articol: basescu chisinau justitie