x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Legile justiţiei propuse de Toader au destule deficienţe, dar introduc şi elemente extrem de necesare

Băsescu: Legile justiţiei propuse de Toader au destule deficienţe, dar introduc şi elemente extrem de necesare

01 Oct 2017   •   21:54
Băsescu: Legile justiţiei propuse de Toader au destule deficienţe, dar introduc şi elemente extrem de necesare
Sursa foto: DIANA OROS

Proiectul privind modificarea legilor justiţiei propus de ministrul Tudorel Toader are "destule deficienţe", dar introduce şi "elemente extrem de necesare", a afirmat, duminică, fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Secţia de procurori a votat in corpore împotriva legilor justiţiei propuse de Tudorel Toader, care au (...) destule deficienţe, dar introduc şi elemente extrem de necesare justiţiei. De partea cealaltă - 8 voturi, în care au fost 6 judecători, în frunte cu preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi cei 2 reprezentanţi ai societăţii civile. (...) Este clar că proiectele de legi, aşa cum sunt ele făcute, vizează câteva elemente, printre care reaşezarea judecătorului acolo unde îi este locul. (...) Publicului i s-a lăsat impresia că justiţia se face în parchete, că acolo vezi oamenii cu cătuşe ...", a declarat Băsescu, la România TV.

Totodată, referindu-se la raportul privind rezultatele controlului realizat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care a fost finalizat de către Inspecţia Judiciară, Băsescu a spus că acesta "nu va produce efecte".

"Indiferent care este conţinutul raportului, el nu va produce efecte. Dacă este un conţinut favorabil DNA, va rămâne aşa cum este. Dacă este un conţinut nefavorabil DNA, va fi invalidat în CSM. Şi aduc aici ca argument ultimul vot din CSM, pe legile justiţiei, în care a fost 10 la 8, 10 la 8 în condiţiile în care toţi procurorii au votat împotriva proiectelor de lege a justiţiei, plus trei judecători", a precizat Băsescu.

În opinia sa, semnificaţia votului din CSM - care, joi, a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor justiţiei - este "mai profundă decât pare".

"Semnificaţia acestui vot este mult mai profundă decât pare. (...) Semnificaţia este că procurorii sunt parte a unui sistem sprijinit şi de judecători. Trei judecători care şi-au trădat credinţa de judecători şi, în loc să se bată pentru (...) o justiţie corectă, au spus: 'Nu, nu, vrem una ca în ţara procurorilor'", a arătat Băsescu.

În ceea ce priveşte DNA, Băsescu a spus că este "clar" că instituţia este "prost administrată".

"După numărul destul de mare de oameni care nu vor să mai lucreze în DNA, este clar că instituţia este prost administrată. Adică în momentul în care tu, ca şi conducător, reuşeşti să-ţi ostilizezi chiar propriul tău personal, în afară de slugile alea - că sunt vreo 5-6-7, care sunt slugoi de meserie -, trebuie să înţelegi că ai greşit. Şi soluţia corectă este să te desparţi de instituţie, pentru că îi faci rău. După părerea mea - deşi sunt convins că domnul Iohannis o va menţine până la expirarea mandatului -, fiecare zi în care doamna Kovesi este în fruntea instituţiei, dăunează, erodează credibilitatea DNA", a mai afirmat Băsescu. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: traian basescu tudorel toader