x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: România ar trebui să ceară Turciei acceptul pentru o catedrală la Istanbul care să se numească Brâncoveanu

Băsescu: România ar trebui să ceară Turciei acceptul pentru o catedrală la Istanbul care să se numească Brâncoveanu

27 Mar 2016   •   15:19
Băsescu: România ar trebui să ceară Turciei acceptul pentru o catedrală la Istanbul care să se numească Brâncoveanu

Traian Băsescu a declarat, duminică, la Congresul extraordinar al PMP, că România ar trebui să ceară Turciei în schimbul permisiunii de construire a unei moschei la Bucureşti acceptul pentru înălţarea unei catedrale la Istanbul, care să poarte numele fostului domnitor Constantin Brâncoveanu.

"Nu aş vrea să supun la vot dacă să facem o moschee pentru pelerinaj (...). Iohannis ne-a arătat la Ziua Unirii, la Iaşi, că are o căciulă cu care putem să îl facem şi muftiu la moschee. (...) Aici discutăm de o moschee, ceea ce înseamnă pelerinaj. Ce a oferit Erdogan în schimb: o capelă. O capelă putem avea fiecare în casă. Dacă vrea să construiască o moschee, României trebuie să i se dea teren pentru o catedrală, nu pentru un mic loc de rugăciune. (...) Există un adevăr, tot timpul în discuţiile româno-turce a intervenit subiectul moschee şi s-a spus că o putem analiza pozitiv. Cu condiţia să ne arătaţi terenul în Istanbul pentru echivalentul unei moschei care să se numească Brâncoveanu, pentru că acolo a murit cu toată familia lui", a spus Traian Băsescu în discursul ţinut la Congresul extraordinar al PMP.

El a susţinut că declaraţiile celor doi şefi de stat - al României şi al Turciei - pe acest subiect este inadmisibil "în ceea ce priveşte acordul părţii române". "Această problemă e din timpul preşedintelui Iliescu. Niciun preşedinte până la Iohannis nu a spus da, construiţi o moschee că eu o să fac o capelă", a adăugat Băsescu.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, săptămâna trecută, că ridicarea unei moschei la Bucureşti ar fi "expresia cea mai frumoasă a dialogului şi a solidarităţii dintre cele două ţări".

"Vocile contra se pot auzi în orice ţară. În timpul vizitei la Bucureşti am discutat această chestiune cu domnul preşedinte. În momentul de faţă, colegii noştri lucrează pentru a obţine autorizaţiile. Avem şi un proiect definitivat, dar în momentul de faţă vrem să-l dezvoltăm. Acest lucru va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului şi a solidarităţii dintre cele două ţări", a spus Erdogan, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că Turcia este gata să acorde tot sprijinul Muftiatului Cultului Musulman din România pentru construirea moscheii.

"La rândul nostru şi noi am stabilit câteva terenuri în Istanbul unde vor putea fi construite o capelă şi un loc de cazare pentru pelerinii români", a adăugat acesta.

La rândul său, preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că se lucrează la documentaţia pentru obţinerea autorizaţiilor necesare.AGERPRES

×