x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu s-a apucat să dea lecţii de politică externă

Băsescu s-a apucat să dea lecţii de politică externă

de Sînziana Duţă    |    25 Sep 2017   •   10:30
 Băsescu s-a apucat să dea lecţii de politică externă
Sursa foto: DIANA OROS

Reprezentanții diplomaţiei de la Kiev și fostul şef al statului Traian Băsescu au criticat dur decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-și contramanda vizita în Ucraina, în semn de protest faţă de reforma educa­ţiei din ţara vecină, care va afecta sute de mii de etnici români, dacă va fi promulgată de preşedintele Petro Poroşenko.

 

„Suntem dezamăgiţi că partea română nu vrea ca liderii să aibă un dialog”, a reacționat Ministerul ucrainean de Externe după ce președintele Klaus Iohannis şi-a contramandat vizita oficială în Ucraina, programată în luna octombrie, și primirea Președintelui Parlamentului ucrainean la Bucureşti, care ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie. Iohannis protestează astfel față de adoptarea noii Legi a educației din Ucraina, care ar urma să restricționeze predarea în limba minorităților nați­onale, inclusiv în școlile românești din regiunea Cernăuți. Amânarea unei vizite prezidenţiale reprezintă un semnal diplomatic „extrem, extrem de dur”, a subliniat şeful statului. Reforma învăţământului din Ucraina, care va fi trimisă pentru promulgare preşedintelui Petro Poroşenko, prevede înlocu­irea materiilor care se predau în limba română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. Legea va fi introdusă treptat, începând cu reforma grădiniţelor şi a claselor primare de la 1 septembrie 2018. Ulterior, reforma va fi implementată în cazul claselor medii (de la 1 septembrie 2022) şi al celor supe­rioare (din anul 2027).

„Încă mai era timp pentru negocieri”

La rândul său, fostul șef al statului, Traian Băsescu, a criticat dur atitudinea lui Klaus Iohannis, interpretând-o drept „o mare eroare politică” în condiţiile în care noua Lege a educa­ţiei din ţara vecină nu a fost promulgată încă. De asemenea, Băsescu susţine că ar mai fi fost timp pentru negocieri şi un eventual acord între Iohannis şi Poroşenko. „La limită, dar încă era timp pentru discuţii şi negocieri la nivelul celor doi şefi de stat, iar după discuţiile bilaterale, la declaraţia comună în faţa presei, preşedintele României trebuia să exprime acolo, la Kiev, punctul de vedere susţinut în discuţii şi concluziile la care s-a ajuns”, a explicat Băsescu. „Din păcate, anulând vizita, am părăsit bosumflaţi «câmpul de bătălie» înainte de a trage «ultimul cartuş». Eu l-aşfi tras, chiar dacă şansele de succes erau mici. Nimic nu este umilitor când aperi interesele românilor din afara frontierelor”, a scris pe Face­book liderul PMP. Fostul preşedinte consideră că anularea vizitei lui Iohannis în Ucraina ar fi fost justificată doar dacă preşedintele ucrainean Petro Poroşenko ar fi promulgat imediat noua Lege a educaţiei, ceea ce nu s-a întâmplat. Peste 400.000 de etnici români trăiesc în Ucraina, potrivit datelor Ministerului de Externe de la Kiev.

L-am întâlnit pe preşe­dintele Poroşenko pe holurile ONU şi normal că ne-am salutat şi i-am spus pe scurt aceste lucruri. Şi-a continuat drumul foarte îngândurat. Sper să reuşim să avem o abordare care permite românilor din Ucrai­na să-şi continue învăţământul în limba română. Klaus Iohannis

×
Subiecte în articol: traian basescu klaus iohannis ucraina