x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu merge, sâmbătă, la Chişinău pentru a evalua situaţia de după alegerile prezidenţiale

Băsescu merge, sâmbătă, la Chişinău pentru a evalua situaţia de după alegerile prezidenţiale

25 Noi 2016   •   21:07
Băsescu merge, sâmbătă, la Chişinău pentru a evalua situaţia de după alegerile prezidenţiale

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a anunţat vineri, în cadrul unui miting electoral al organizaţiei judeţene PMP Bacău, că va merge la Chişinău, sâmbătă, pentru a evalua situaţia din Republica Moldova după alegerile prezidenţiale, dar şi pentru a identifica elemente noi de susţinere a parcursului proeuropean al acesteia.

Preşedintele PMP a reiterat că proiectul de ţară al partidului pe care îl conduce este unirea cu României cu Republica Moldova.

"Estimez ca acest obiectiv istoric să se înfăptuiască în 5 - 6 ani. Mulţi spun că nu este posibil aşa ceva. Eu susţin că se poate. Şi proba că se poate este, poate surprinzător pentru unii, rezultatul din alegerile prezidenţiale din urmă cu două săptămâni din Republica Moldova, dar şi prevederi ale Actului Final de la Helsinki din 1975, în baza căruia s-a reunificat Germania şi au apărut Cehia şi Slovacia ca state separate. Drumul spre uniunea vamală a lui Putin este drumul pentru oligarhi, iar drumul spre Uniunea Europeană este drumul către valori", spus Traian Băsescu.

Liderul PMP a argumentat cu saltul de la 10 la sută, consemnat în anul 2005 de cercetările sociologice, la 48 la sută, procent al opţiunilor cetăţenilor Republicii Moldova pentru Europa, pentru candidatul proeuropean, cu prilejul scrutinului prezidenţial din urmă cu doar câteva zile.

"În 2005, pentru că m-a interesat acest subiect al unirii, s-au făcut cercetări sociologice în Republica Moldova. Trei la sută dintre locuitori erau pentru unire şi vreo 10 la sută pentru un drum spre Europa, în condiţiile unei populaţii sovietizate. Nu am putut în timpul cât Tăriceanu a fost premier, dar în perioada guvernului Boc am stabilit o strategie de derusificare a Republicii Moldova. Am făcut-o mărind numărul de burse acordate tinerilor din Republica Moldova de la 100 la 5.000 în fiecare an. Am modificat şi Legea cetăţeniei, acordând la simplă cerere cu depunerea unor acte cetăţenia română tuturor acelora care şi-o pierduseră fără voia lor. Asta până la a patra generaţie. Ca urmare, în România se se afle studii, în prezent, 20.000 de tineri din Republica Moldova, iar prin al doilea pilon, cel cu cetăţenia, 500.000 de cetăţeni din Republica Moldova au căpătat-o şi pe cea românească. Rezultatul: s-a trecut de la puţin peste 10 la sută în 2005 la 48 la sută la recentele alegeri prezidenţiale, pro România, pro Europa", a punctat Traian Băsescu.

În context, el a mai spus că "este esenţial să continuăm procesul de derusificare (...) a cetăţenilor din Republica Moldova, continuând să utilizăm cei doi pilon culturali: educaţie şi cetăţenie".

"Aşa ne vom cunoaşte mai bine. Să nu mai creadă fraţii noştri din stânga Prutului ce li s-a spus 70 de ani de la Moscova. Să constate nemijlocit că vorbim aceeaşi limbă, că ne leagă aceeaşi cultură şi, mai ales, să constate direct un fapt concret pe care îl pot afla citind şi în limba română şi în limba rusă. În 1990 România, Republica Moldova, Ucraina, Belarus aveau aproximativ acelaşi PIB pe cap de locuitor. În momentul de faţă, România are un PIB de opt ori mai mare decât al Republicii Moldova ori Belarus. Nu mai vorbim de Ucraina. Asta pentru că România a dat drumul Vestului", a subliniat Traian Băsescu.

Liderul PMP a mai precizat că unirea Republicii Moldova cu Romania este permisă şi de Actul Final al Conferinţei pentru Securitate şi cooperare de la Helsinki din 1975.

"În baza acestuia, condiţia de modificare a frontierelor este voinţa politică exprimată prin Referendum sau prin vot în Parlament. Şi cum acum 98 de ani Marea Unire s-a făcut prin voinţa Parlamentului de la Chişinău, estimarea mea este că în 5-6 ani la Chişinău se va vota Unirea cu România, la Bucureşti, de asemenea", a afirmat Traian Băsescu.

Acesta a menţionat că PMP nu doreşte să câştige puterea politică prin minciună, ci punând în faţa românilor fapte adevărate, prin abordări tranşante şi emiterea de soluţii în probleme vitale, cum ar fi împreună cu obiectivul Unirii cu Republica Moldova, natalitatea, educaţia, sănătatea.

"Vă asigur că pentru asta îmi mai justific eu prezenţa în politică. Trebuiesc date oamenilor informaţiile despre situaţia reală şi soluţiile pentru ca România să devină o ţară prosperă, dar şi reîntregită. Degeaba ne creşte PIB-ul, degeaba putem să construim autostrăzi, dacă suntem needucaţi ori bolnavi", a punctat Băsescu.

Sursa: AGERPRES

×