x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc, avantajat la organizarea votului pentru şefia PDL

Boc, avantajat la organizarea votului pentru şefia PDL

18 Apr 2011   •   16:08

Numărul delegaţilor la Convenţia PDL nu se măreşte, astfel încât accesul la votul pentru şefia patidului să fie restrâns şI mai uşor de controlat, situaţie care îl avantajează pe Emil Boc, în detrimentul lui Vasile Blaga. Aşa au decis ieri liderii democrat-liberaliîn şedinţa Biroului de Conducere al partidului. 14 voturi au fost pentru menţinerea numărului de delegaţi deja stabilit (1409), în timp ce 11 au votat pentru majorarea numărului de delegaţi.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat că majoritatea conducerii democrat-liberale s-a pronunţat pentru menţinerea aceluiaşi număr de delegaţi la Convenţia Naţională din cauza timpului scurt până la data alegerilor şi faptului că majoritatea filialelor şi-au desemnat deja candidaţii "A fost o discuţie care s-a tranşat prin vot şi a rămas forma Convenţiei Naţionale pe care am stabilit-o la ultimul Consiliu Naţional de Coordonare, cea de circa 1400 de delegaţi. Majoritatea organizaţiilor judeţene şi-au stabilit deja delegaţii", a declarat Flutur după şedinţa de luni a Biroului Permanent Naţional al PDL desfăşurat luni. De asemenea, democrat-liberalul a invocat constrângeri statutare în creşterea numărului de delegaţi, fiind vorba de anumiţi paşi procedurali care nu pot fi respectaţi într-un timp atât de scurt. "Este vorba, în primul rând, despre respectarea paşilor din statut şi calendarul în care noi suntem astăzi. Suntem în săptămâna dinainte de Paşti, iar după Paşti timpul este foarte scurt pentru expunerea moţiunilor şi astăzi s-a clarificat prin vot acest lucru", a explicat pedelistul.

Elena Udrea a spus, după şedinţa Biroului Permanent, că modificarea numărului de delegaţi la Convenţia PDL din 14 mai ar fi necesitat convocarea Consiliului Naţional de Coordonare. "Au fost mai multe argumente care s-au spus, de la imposibilitatea de a convoca CNC-ul cu trei săptămâni înainte, la cheltuieli în plus. S-a mai spus că nu mai poţi schimba regulile jocului după ce s-au depus deja moţiunile. Într-un final s-a decis să se meargă pe varianta deja agreată", a declarat Udrea. Alte argumente împotriva creşterii numărului delegaţilor au fost invocate de către vicepreşedintele Raluca Turcan înainte de şedinţa BPN. Astfel, ar fi fost mai greu de selectat care dintre delegaţi ar fi avut dreptul să voteze la alegerea preşedintelui, cât şi pentru noii membri ai Biroului Permanent şi care doar pentru funcţia de preşedinte. "Un număr de delegaţi în principiu are un rol pozitiv, însă există o problemă care vine din teritoriu şi anume cum îi trimitem pe restul oamenilor acasă pentru a nu-i supăra pe cei care trebuie săplece şi a face diferenţa faţă de cei care rămân. Pentru că a avea un număr foarte mare şi pentru a doua parte unde se aleg vicepreşedinţii, probabil că am avea un haos curat şi n-am mai termina niciodată. Trebuie să discutăm dacă avem capacitatea asta", a afirmat Turcan.

Săptămâna trecută, în şedinţa comisiei de organizare a alegerilor interne, susţinătorii lui Vasile Blaga reuşiseră să impună mărirea numărului de delegaţI de la 1400 la 4500, pentru o mai bună reprezentare a membrilor de partid, însă decizia trebuia să fie validată de Biroul de Conducere.

×