x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc: Există posibilitatea ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pentru Codul Muncii

Boc: Există posibilitatea ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pentru Codul Muncii

18 Feb 2011   •   12:14
Boc: Există posibilitatea ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pentru Codul Muncii
152544-.jpgPremierul Emil Boc a anunţat, astăzi, că există posibilitatea ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii, o decizie urmând să fie luată după discuţii în Coaliţie şi în Guvern.

Întrebat dacă îşi va angaja răspunderea pentru Codul Muncii, premierul a afirmat: "Există această posibilitate, urmează discuţii în Coaliţie şi Guvern".

În privinţa desfiinţării contractelor colective de muncă, premierul a arătat că există mai multe opinii pe această temă.

"Există mai multe păreri. Şi în rândul patronatelor am văzut că există puncte de vedere diferite. Am propus o formulă care să concentreze esenţa contractului de muncă şi regimul lui în legislaţia specială. În Codul Muncii să avem o prevedere generală cu privire la acest regim, urmând ca discuţia să se fundamenteze atunci când toate actele normative vor fi finalizate", a spus Boc.

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că ultimul domeniu care mai trebuie reformat de Guvern este cel al legislaţiei muncii, actualul Cod al Muncii fiind unul depăşit, "un factor de blocaj şi de frână în obţinerea unui loc de muncă".

Premierul se întâlneşte astăzi cu sindicatele pentru noi discuţii privind Codul Muncii, anunţă Mediafax. Ultima formă a proiectului Codului Muncii relevă că toate prevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional sunt abrogate.

Perioada de probă va fi de maxim 90 de zile calendaristice, atât pentru funcţiile de execuţie cât şi pentru cele de conducere, iar pentru acelaşi post un angajator poate avea în probă mai multe persoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an.

Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de muncă din viitorul Cod al Muncii, susţinând că în acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, condiţiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficienţii de ierarhizare care să departajeze lucrătorii vor dispărea.

În opinia sindicaliştilor, dacă ramurile nu sunt definite, iar contractul de muncă la nivel de unitate ajunge la mâna angajatorului, este posibil ca lucrătorii să fie plătiţi sub valoarea lor.

Cele cinci confederaţii sindicale au anunţat că vor decide luni formele de protest, nemulţumite de modificările aduse Codului Muncii, care dezavantajează angajaţii.

BPN al PDL i-a mandatat pe premier şi pe ministrul Muncii să finalizeze în cursul acestei săptămâni Codul Muncii.

×