x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cabinetul Isărescu, cel mai bun după ’89

Cabinetul Isărescu, cel mai bun după ’89

de Carmen Vintila    |    Gabriela Antoniu    |    09 Iul 2007   •   00:00
Cabinetul Isărescu, cel mai bun după ’89
Sursa foto: DRAGOS ROBATZCHI/

Un sondaj BCS arată că dintre guvernele postdecembriste romănii apreciază cel mai mult Cabinetul Isărescu, căruia i-au dat nota cea mai mare - 6,26. Coincidenţă sau nu, C.V. Tudor a dezvăluit la Neptun că se poartă negocieri intre partide pentru un guvern de uniune naţională.

Un sondaj BCS arată că dintre guvernele postdecembriste romănii apreciază cel mai mult Cabinetul Isărescu, căruia i-au dat nota cea mai mare - 6,26. Coincidenţă sau nu, C.V. Tudor a dezvăluit la Neptun că se poartă negocieri intre partide pentru un guvern de uniune naţională. Ideea a mai fost lansată pe piaţă, iar numele guvernatorului BNR ca posibil premier al unui astfel de guvern a fost cel mai vehiculat.

Cel mai bun guvern a fost cel condus de Mugur Isărescu, arată un sondaj de opinie realizat de BCS, dat ieri publicităţii. Persoanele intervievate, privind retrospectiv, i-au acordat Guvernului Isărescu nota 6,26 pe o scară de la 1 la 10. Pe locul doi s-a clasat Cabinetul lui Theodor Stolojan - notat cu 5,70, iar pe locul trei - cel al lui Adrian Năstase, care a primit nota 5,43. Guvernul lui Petre Roman a fost apreciat cu 5,37, iar cel condus de premierul Călin Popescu Tăriceanu cu 5,04. 4,92 a primit Cabinetul lui Nicolae Văcăroiu şi 4,54 cel al lui Radu Vasile. Pe ultimul loc, cu nota 4,35, s-a situat guvernul lui Victor Ciorbea. Totodată, 59,8% dintre respondenţi au spus că au sentimentul că actualul guvern nu va reuşi să reducă amploarea corupţiei in următorul an, şi nici să facă o justiţie modernă - 55,4%. 59% cred că Executivul nu va contribui la imbunătăţirea condiţiilor de trai, iar 50,5% susţin că nu va urgenta reforma in sănătate. Imbunătăţirea imaginii Romăniei in străinătate nu va fi imbunătăţită, au răspuns 53% dintre cei intervievaţi, iar 43,1% nu cred că se vor construi mai mult de 100 de kilometri de autostradă.

ALEGERI PARLAMENTARE. Pe de altă parte, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, 42,9% dintre romăni ar vota cu PD, arată acelaşi sondaj. PSD ar fi ales de 18% dintre cei intervievaţi, situăndu-se pe locul doi, iar pe locul trei s-ar afla PNG - cu 11,7%. PNL ar obţine 10,4%, urmat de UDMR şi PRM, fiecare cu 4%. De asemenea, 54,7% dintre cei intervievaţi au incredere in preşedintele Traian Băsescu, 38,6% in Gigi Becali şi 26,4% in Emil Boc. 23,9% au spus insă că au incredere in Mircea Geoană, 17,6% - Călin Popescu Tăriceanu, 13,6% - Dan Voiculescu şi 11,3% - Corneliu Vadim Tudor. Sondajul a fost realizat in perioada 22-30 iunie 2007, pe un eşantion de 1.182 de persoane şi are o eroare statistică de +/ - 2,9%.

"SCOP NOBIL"

"Nici nu vom face foarte multe nazuri, pentru că scopul este nobil, este important: un guvern de uniune naţională care să pregătească alegerile europarlamentare, cu o miză mare din noiembrie 2007"

C.V. Tudor,preşedintele PRM

CNSAS a contribuit pănă acum mai degrabă la acoperirea şi la protejarea foştilor securişti şi turnători, au susţinut 47,6% dintre cei care au răspuns sondajului. 21,2% au spus insă că CNSAS i-a deconspirat, in timp ce 31,2% nu au ştiut ce să răspundă. De asemenea, 19,3% dintre respondenţi cred că principalul vinovat de ascunderea dosarului de securitate al lui Traian Băsescu este preşedintele insuşi. 11,9% ii cred vinovaţi pe anumiţi angajaţi din CNSAS, 11,2% - ofiţeri din Securitate, 10% - ofiţeri din SRI, 1,5% - altcineva, 46,1% - nu ştiu. Totodată, 35% dintre cei intervievaţi cred că preşedintele a făcut poliţie politică, iar 23% că nu a făcut, 42% nu ştiu.

Click aici pentru a viziona sondajul realizat de BCS.

"Negocieri pentru un guvern de uniune naţională"

Liderul PRM, C.V. Tudor nu exclude intrarea partidului său la guvernare, intr-un cabinet de uniune naţională, afirmănd că se poartă negocieri la nivelul partidelor pentru alcătuirea unui astfel de Executiv. "Aşadar, dacă vor fi respectate nişte condiţii şi se doreşte să se obţină şi voturile noastre, atătea căte sunt, nici nu vom face foarte multe nazuri, pentru că scopul este nobil, este important: un guvern de uniune naţională care să pregătească alegerile europarlamentare, cu o miză mare, din noiembrie 2007. Deci in principiu, noi putem să guvernăm alături de oricine", a declarat liderul PRM, citat de RRA. El i-a avertizat totodată pe tinerii partidului reuniţi la Şcoala de vară de la Neptun, că ideile de vot uninominal şi parlament monocameral sunt nişte "şmecherii ieftine", susţinute de cei care vor să distrugă partidele cu tradiţie. "Nu vă luaţi după ăştia, ascultaţi ce vă spun eu, care am albit pe cartea de istorie. Votul uninominal inseamnă dispariţia partidelor. Asta i-am spus şi tănărului Bogdan Olteanu, care este un om inteligent… Că dacă cineva vrea să dea o lovitură de graţie unui partid istoric, cum este PNL, aşa va reuşi, prin votul uninominal", a afirmat liderul PRM.

TEME "DIVERSIONISTE". El a declarat că, in 2004, l-a convins pe fostul preşedinte Ion Iliescu de faptul că votul uninominal şi parlamentul unicameral nu sunt bune, in condiţiile in care se vedea că Iliescu "fusese indoctrinat de alţii cu aceste idei". Potrivit lui C.V. Tudor, cele două subiecte sunt diversioniste, iar Traian Băsescu le lansează periodic "pentru a distrage atenţia populaţiei de la problemele reale". "Vrea Traian Băsescu să convoace referendum, chipurile, pentru aceste două mari probleme. El nu este capabil să rezolve nici o chestiune. Pe tot ce pune măna se alege praful. E o piază rea. N-am văzut in viaţa mea un Gică contra mai săcăitor ca acest Băsescu", a conchis liderul PRM.

Guvernatorul BNR, din nou o soluţie?

Ideea unui guvern naţional condus de Mugur Isărescu a fost vehiculată in presă inaintea consultărilor cu partidele parlamentare organizate de preşedintele Băsescu la 20 martie a.c., pentru identificarea unor soluţii in vederea stabilizării situaţiei politice, accelerarea reformei instituţionale in cadrul constituţional existent, analiza evoluţiilor cu privire la introducerea scrutinului uninominal, precum şi alte teme propuse de partidele politice. Soluţia unui guvern de uniune naţională sau varianta unui executiv condus de un tehnocrat a fost prezentată ca venind pe surse din PSD. Ca posibili premieri ai unui astfel de guvern au fost nominalizaţi Mugur Isărescu şi omul de afaceri Ion Ţiriac, guvernatorul BNR fiind insă creditat atunci cu şanse reale la şefia Cabinetului de uniune naţională. Mugur Isărescu a fost premier in perioada 1999-2000.

×
Subiecte în articol: politic isărescu naţională guvern uniune