Cine merge la plajă, însoțit de animalul de companie, trebuie să ceară voie, în prealabil, administratorului zonei de nisip. Doar câinii care aparțin Ministerului de Interne sunt exceptați de la această prevedere. În schimb, animalul, la plajă, va sta numai legat cu zgardă sau în ham, în lesă. Stăpânii care nu respectă aceste obligații pot fi amendați cu până la 1.000 de lei. Iar cei care nu strâng dejecțiile pot primi amendă de până la 10.000 de lei.
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, la sfârșitul săptămânii trecute, Legea nr. 56/2022, care modifică și completează Ordonanța de Urgență nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă. Iar Legea a fost, de asemenea, publicată în Monitorul Oficial al României, intrând, astfel, în vigoare.
Au voie fără reguli, dar numai în afara sezonului
În acest sens, față de forma veche a OUG 19/2006, Parlamentul României a introdus noi articole care vizează animalele de companie care își însoțesc stăpânii la plajă. „Accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis oricând, în afara sezonului estival”, se prevede în forma nouă. În schimb, pe durata sezonului estival, este permis accesul cu animale de companie numai cu acordul operatorilor de plaje.
„Accesul este permis indiferent de perioada din an, cu condiția ca animalele de companie să fie ținute în zgardă sau ham și lesă”, se mai arată în acest act normativ.
Dacă este câine polițist, este exceptat
Există și câteva excepții de la regula privind obținerea permisiunii operatorilor de plaje, pentru accesul cu animale de companie pe litoralul românesc. Una dintre excepții îi vizează pe cei cu dizabilități. „Indiferent de perioada din an, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis accesul câinilor utilitari aparținând persoanelor cu dizabilități”.
În schimb, mai există o categorie de animale de companie ai căror posesori sunt exceptați de la cererea permisiunii accesului. „Prin excepție de la prevederea referitoare la acordul operatorilor de plaje, pe durata sezonului estival accesul câinilor din dotarea Ministerului Afacerilor Interne (…) pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis fără acordul operatorilor de plaje”.
Problema este că nu este prevăzut în textul legii dacă posesorii acestor câini din dotarea MAI au acces neîngrădit cu animalul din dotare, indiferent dacă se află în vacanță sau în misiune.
Amenzi de până la 10.000 de lei dacă nu strângi dejecțiile
O altă prevedere introdusă în forma nouă a acestei OUG 19/2006 se referă la faptul că posesorii de animale de companie care vin cu acestea la mare au obligația de a deține asupra lor pungi pentru strângerea dejecțiilor produse de acestea, de a curăța zona respectivă și de a le arunca la gunoi.
Au fost gândite și aprobate inclusiv sancțiuni usturătoare.
Spre exemplu, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 1.000 de lei nerespectarea de către persoanele fizice de a ține animalul de companie în zgardă sau ham și lesă pe toată perioada prezenței pe plajele litoralului românesc, utilizate în scop turistic.
Mai mult, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 10.000 de lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligației de a strânge dejecțiile produse de animalele de companie pe plajele litoralului Mării Negre, utilizate în scop turistic, de a curăța zona respectivă și de a le arunca la gunoi.
Mașina, interzisă pe plajă cu desăvârșire
În noua formă a Ordonanței de Urgență se reglementează mult mai strict problema accesului auto în acest ezone.
Astfel, „în vederea protecției turiștilor, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic se interzice circulația sau staționarea vehiculelor”, se arată în legea promulgată și intrată, săptămâna trecută, în vigoare. Și aici există, însă, unele excepții, cum ar fi vehiculele care asigură intervențiile operative și utilajele de întreținere a plajelor.