x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Calin, despre Traian: "Incearca sa ne ia de prosti"

Calin, despre Traian: "Incearca sa ne ia de prosti"

de Gabriela Antoniu    |    22 Feb 2007   •   00:00
Calin, despre Traian: "Incearca sa ne ia de prosti"

Premierul se declara consternat de interventia presedintelui la TVR pe tema ALRO. Intre timp, liderul sindical Condescu dezvaluie ca Basescu s-a implicat in numirea lui Mantog ca secretar de stat in MEC.

Premierul Tariceanu se declara consternat de interventia presedintelui Basescu la TVR, apreciind ca seful statului "incearca sa ne ia de prosti, sa ne minta pe toti in fata".

Marti seara, inainte de a pleca in vizita oficiala in Japonia, premierul Tariceanu a reluat atacul impotriva sefului statului, cu care se razboise mai devreme in direct la TVR pe tema rezolutiei ALRO. "Sunt consternat de felul in care presedintele incearca sa ne ia de prosti pe toti, sa ne minta pe toti in fata si sa ne spuna ca interventia pe care a facut-o prin intermediul consilierului prezidential Stolojan era corecta, pentru ca era in favoarea unei fabrici care nu stiu ce facea, se ocupa cu productia de aluminiu", a declarat Tariceanu. "Ma intreb daca in acest fel presedintele apara interesul national. Care este interesul national? Interesul national este de partea cetatenilor sau in alta parte? Pentru mine, sigur ca aceasta intrebare nu este decat una retorica, pentru ca este evident ca in acest fel nu poate fi vorba de interventia presedintelui in favoarea interesului romanilor si a interesului national", a mai spus seful Executivului. El a subliniat ca, intr-o tara normala, astfel de interventii nu ar fi ramas nesanctionate, generand "in mod automat o ancheta a autoritatilor competente, in speta justitia".

La TVR, presedintele Basescu, prin telefon, si premierul Tariceanu s-au atacat reciproc, facandu-se mincinosi. Motivul? Rezolutia ALRO, pe care Tariceanu a catalogat-o drept un "biletel". "Primul-ministru confunda biletelele si discutiile cu Patriciu cu rezolutia mea pe un document ALRO. Domnule prim-ministru, scuzati-ma ca va spun si nu vreau sa fac un lucru urat public, dar am rugamintea sa nu mai mintiti. ALRO a venit la mine pentru ca trebuia sa se prezinte la Ministerul Economiei cu o valiza cu bani pentru a primi inca 25% energie, pentru a nu opri productia", a spus Basescu. "Nu stiu cu ce am mintit. Cred ca domnia sa minte. Daca presedintele stia ca la Ministerul Economiei anumiti operatori economici vin cu gentile de bani pentru prelungirea contractelor, atunci trebuia sa ia decizia care se impunea. Sa informeze organele competente (…) sa organizeze un flagrant si sa terminam cu aceasta poveste", a replicat Tariceanu dupa interventia lui Basescu.

Video>

Prin amabilitatea Antena3
  • Descarcati transcriptul emisiunii "Intre bine si rau -20 feb 2007"
    prin amabilitatea Monitoring Media (doc185 KB)
  • DNA ASTEAPTA. In acest context, ieri, Biroul de presa al DNA a tinut sa informeze ca, "potrivit Codului de procedura penala, modalitatile prin care organele de urmarire penala pot fi sesizate asupra savarsirii unor infractiuni sunt plangerea, denuntul si sesizarea din oficiu". Tot ieri, Energy Holding, firma la care seful statului a facut referire la TVR, a anuntat ca a decis, in urma unei analize aprofundate a pietei, din motive strict comerciale, sa inceteze derularea contractului cu Alro Slatina. Pe de alta parte, Alro Slatina a respins acuzatiile de coruptie si a sustinut ca singurele interventii ale companiei la institutiile statului pentru facilitarea obtinerii de energie in baza unor contracte pe termen lung, incheiate direct cu producatorii, au fost reprezentate de scrisori adresate mai multor autoritati, ramase fara raspuns.

    ZVONURI DE MITA LA COTROCENI
    "Bani in sacosa nu s-au adus la ministrul Codrut Seres de catre ALRO. Mai degraba, Basescu sa verifice ceea ce se spune in piata, cum ca 4 milioane de euro au fost trimisi de Alro catre consilierii de la Cotroceni", a declarat fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, in replica la afirmatiile presedintelui Basescu, despre care a spus ca este "un mincinos". Fostul consilier prezidential Theodor Stolojan a respins "insinuarile" lui Seres, acuzandu-l ca "a ajuns sa faca jocul mafiilor din piata energiei electrice si sa intoxice astfel opinia publica". Pentru fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu afirmatiile presedintelui Basescu "reflecta mai mult regretul presedintelui ca la Petrom, dupa privatizare, nu se mai poate fura si nu mai poate apela la biletele, adnotari sau alte modalitati de influentare". Seful SRI, George Maior, a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Seres si Basescu.

    MANTOG, SPRIJINIT DE BASESCU
    "Este o nebunie cu biletelele astea, pai eu am primit de la Presedintie foarte multe bilete prin care mi se cerea sa ajut anumite persoane, sa le angajez la societatea Olservmin (n.r. - societate patronata de Sindicatele Miniere din Oltenia), asta este vreo infractiune", a declarat presedintele Centralei Nationale Miniere din Romania, Marin Condescu, la un post tv din Gorj. Condescu a recunoscut totodata ca Traian Basescu a avut un cuvant de spus la "inscaunarea" ca secretar de stat a lui Ionel Mantog (foto) la Ministerul Economiei si, ulterior, a lui Cosmin Popescu pe aceeasi functie, dupa ce Mantog a fost demis. Cei doi secretari de stat au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie.
  • Gabriela Mladin
  • "Sacosele cu bani" de la energie - Vosganian vrea clarificari

    Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a cerut presedintelui sa faca lumina in cazul contractelor de energie si a "sacoselor cu bani" pe care unele firme ar fi fost obligate sa le dea ministerului de resort pentru a primi energie.

    "Il rog pe domnul presedinte Traian Basescu sa abordeze cu seriozitate acest domeniu. Daca au existat situatii in care s-au plimbat sacose cu bani in perioada in care eu nu eram ministru, sunt primul care doresc sa aflu. In Romania exista politie, exista parchet, DNA. E de responsabiliatea mea sa chem salariatii mei sa-i intreb daca au primit sacose cu bani, dupa cum a zis presedintele Romaniei? Ii rog pe cei care fac astfel de afirmatii si insulta un sistem intreg sa spuna dspre ce e vorba", a afirmat Vosganian aseara la emisiunea 100% de la Realitatea TV. El a spus ca a discutat cu principalii consumatori de energie, inclusiv cu ALRO, iar acestia au infirmat faptul ca li s-ar fi cerut bani in plus pentru energie. "Nu spun ca Romania este tara perfecta, mai avem multe de facut. Presedintele este primul care trebuie sa vada lucrurile astea si nu sa fie el cel care sa puna Romania intr-o astfel de situatie ingrata", a mai spus Vosganian.
  • Iohana Onaca Purdea
  • ×
    Subiecte în articol: politic