x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Călin Popescu-Tăriceanu: "Președintele Klaus Iohannis s-a angajat pe un drum foarte periculos"

Călin Popescu-Tăriceanu: "Președintele Klaus Iohannis s-a angajat pe un drum foarte periculos"

22 Oct 2016   •   16:28
 Călin Popescu-Tăriceanu: "Președintele Klaus Iohannis s-a angajat pe un drum foarte periculos"
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images ARHIVA - Premierul Calin Popescu-Tariceanu primeste titlul de cetatean de onoare al Sibiului de la primarul Sibiului, Klaus Johannis, in timpul ceremoniei organizate la Primaria Sibiului, marti, 13 noiembrie 2007. INTACT IMAGES/J

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, preşedinte al Senatului, susţine că şeful statului Klaus Iohannis "s-a angajat pe un drum foarte periculos" şi îi atrage atenţia acestuia că formarea Guvernului este atribuţia partidelor şi a Parlamentului şi că 'prin încălcarea repetată a Constituţiei, îşi asumă o mare responsabilitate personală'. 

"Constituţia prevede că formarea guvernului este atribuţia partidelor şi a Parlamentului, dar folosirea pluralului 'formăm' de către preşedinte ne arată că domnia sa nu va ezita să se implice, să-şi depăşească atribuţiile sale constituţionale. Cu tot respectul pe care-l datorez funcţiei pe care o ocupă, îi atrag atenţia public preşedintelui Iohannis, că s-a angajat pe un drum foarte periculos şi că, prin încălcarea repetată a Constituţiei, îşi asumă o mare responsabilitate personală", afirmă Tăriceanu, potrivit unui comunicat ALDE transmis, sâmbătă, Agerpres.

El a amintit că pe 23 septembrie i-a solicitat public preşedintelui Iohannis "să se angajeze formal că va respecta voinţa cetăţenilor fără precondiţii şi limitări şi fără utilizarea instituţiilor statului în vederea alterării procesului democratic". "La o lună de zile distanţă, perioadă în care s-a angajat făţiş şi fără rezerve în poziţia de lider şi coordonator al campaniei electorale a PNL şi USR, preşedintele Iohannis a confirmat de la Bruxelles temerile pe care le-am exprimat public în mod repetat şi anume, că nu va respecta votul românilor din 11 decembrie, adică, va pune democraţia între paranteze", susţine Tăriceanu. 

Copreşedintele ALDE precizează că, în temeiul articolului 85 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, punctând că "desemnarea candidatului nu este un act arbitrar al preşedintelui, ci trebuie să se bazeze pe votul exprimat de alegători". 

El mai adaugă că "pregătirea psihologică a viitoarelor negocieri pentru desemnarea primului ministru, adică, inhibarea adversarilor planurilor preşedintelui prin acţiuni de intimidare materializate în dosare penale mai puţin sau deloc justificate, o face DNA de ceva vreme. Cei care nu acceptă majoritatea şi premierul preferate de preşedintele Iohannis, le rămân opţiuni greu de acceptat: hărţuirea prin tribunale, arestul preventiv, ruinarea imaginii şi a carierei politice şi, posibil, pierderea temporară a libertăţii'".

 

Citește și FOTO - Iohannis era prieten cu “individul” Tăriceanu

Tăriceanu: Preşedintele este pe faţă un susţinător al PNL şi vrea să-l impună premier pe Dacian Cioloş

Tăriceanu: Preşedintele ne-a anunţat, fără să vrea, că în următoarele săptămâni vor veni la Parlament solicitări de la DNA

×