x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Călin Popescu Tăriceanu: "Dragă Crin, revino în USL. Dacă nu, voi negocia eu în numele PNL"

Călin Popescu Tăriceanu: "Dragă Crin, revino în USL. Dacă nu, voi negocia eu în numele PNL"

26 Feb 2014   •   11:09
Călin Popescu Tăriceanu: "Dragă Crin, revino în USL. Dacă nu, voi negocia eu în numele PNL"

Într-o declaraţie de presă susţinută miercuri, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu l-a somat pe preşedintele PNL să revină asupra deciziei de a rupe alianţa cu PSD, spunând că va negocia cu Victor Ponta revenirea în structura comună USL.

Principalele declaraţii făcute de Tăriceanu:

"După cum ştiţi, sunt de 24 de ani membru PNL. Am avut onoarea şi responsabilitatea să ocup importante demnităţi în statul român. Cu ceva timp în urmă, în 2011, a fost decisă crearea USL. Nu am fost printre entuyiaştii susţinători ai acestei construcţii politice.

Am dorit însă să ducem acest proiect la bun sfârşit, ne+am înhămat să tragem în aceeaşi direcţie. Ne-am angajat în faţa cetăţenilor să respectăm programul politic al USL. Ceea ce a urmat, după 2012, o serie de angjamente şi promisiuni au început să fie puse în practică.

Am avut o creştere economică ce ne plasează pe primul loc în Europa. Avem speranţe că putem ieşi din criză şi să transferăm creşterea economică în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.

În ultimele săptămâni suntem martorii unei criye care, în loc să se atenueze, se accentuează. A fost o criză de orgolii, de ambiţii politice. În orice căsătorie apar şi mici neînţelegeri, dar acestea nu duc la divorţ.

Interesele politice, orgoliile au prevalat. Actorii politici dau mesajul către cetăţeni că puţin le pasă. Este evident că astfel de nimicuri pot fi cauza unui proiect naţional. Este altceva la mijloc, dar nu vreau să fac speculaţii.

Voi rămâne alături de familia liberală, dar nu voi accepta decizia luată ieri, deoarece a fost luată pe baza unuor informaţii false furnizate colegilor mei.

L-am întrebat pe Ponta dacă doreşte să continuăm proiectul USL şi mi-a dat asigurări că da.

Fac un apel la preşedintele Crin Antonescu să revină asupra deciziile de ieri şi să revină în USL. Cerul nu-i atât de senin încât să ne permitem să ne jucăm cu soarta oamenillor. Trebuie să punem interesele ţării deasupra celor politice şi personale.

Dragă Crin, dacă fugi de responsabilitate, o voi face eu. Îi voi cere lui Victor Ponta să-şi respecte toate angajamentele luate de PSD cu PNL, respectiv menţinerea poziţiilor în structurile centrale şi locale, listele pentru Parlamentul European şi susţinerea unui candidat liberal la preşedinţia României. Merg să mă întâlnesc cu Ponta să-i prezint direct aceste solicitări. Fac un apel la toţi colegii mei să mi se alăture în acest efort."

-------------------------------------------------------------------

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu va susţine o declaraţie de presă la ora 12:15. Aseară, la finalul Delegaţiei Permanente, Tăriceanu a spus că a votat împotriva ieşirii de la guvernare, argumentând că aceasta este "o atitudine uşor pripită".

"Eu personal nu am votat pentru ieşirea de la guvernare, am votat împotrivă, însă a fost o şedinţă lungă, au fost dezbateri nu foarte interesante, mai degrabă s-a dorit o rezolvare expeditivă. Eu cred că e o decizie grea, o decizie complicată care ar fi trebuit mai bine analizată, mai bine gândită. Cred că este o atitudine (...) uşor pripită, nu vreau să folosesc nişte calificative care să-i deranjeze pe colegii mei pentru că eu apreciez că fiecare dintre noi are dreptul la propria opţiune pentru care nu trebuie să fie judecat în niciun fel", a spus Tăriceanu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat declaraţia fostului premier, afirmând că faţă de propriul partid aceasta pare "puţin nepoliticoasă".

"Este dreptul domnului Tăriceanu să se gândească la orice. Ce îl rog eu pe domnul Tăriceanu este să manifeste respectul pe care ştiu că îl are în sinea sa faţă de acest partid. Când noi discutăm de două săptâmâni aceste lucruri, când am discutat câteva ore bune, cu domnul Tăriceanu cu tot, care e membru în Biroul Politic Naţional, când am mai discutat în această seară, când în toate aceste zile, de două săptămâni şi de fapt de mai multă vreme, în organizaţii, între parlamentari acest subiect se discută, pare puţin nepoliticos faţă de propriul tău partid să spui că e o decizie pripită", a spus Antonescu.

Liderul liberalilor a spus, însă, că viitorul va dovedi dacă decizia a fost corectă sau nu.

"Noi am spus temeiurile pe care o luăm acum (decizia de ieşire de la guvernare - n.r.), domnul Tăriceanu poate avea categoric o altă părere, a şi avut-o, a şi exprimat-o, dar consider inelegant să socotească pripită această decizie. E însă şi aceasta o părere a domniei sale", a conchis Crin Antonescu.

×