x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Start în campania electorală

Start în campania electorală

de Redacția Jurnalul    |    09 Mai 2024   •   13:46
Start în campania electorală

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie începe vineri, 10 mai, și se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00. Candidaţii şi partidele care i-au propus vor fi nevoiți să respecte reguli stricte.

2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an. Alegerile locale și cele parlamentare se organizează o dată la patru ani, în timp ce scrutinele pentru alegerea europarlamentarilor și președintelui României au loc din cinci în cinci ani.

Vineri, 10 mai 2024, ora 0.00, va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00.

În campania electorală, candidaţii şi partidele care i-au propus vor fi nevoiți să respecte reguli stricte. Dimensiunea maximă admisă a bannerelor va fi aproximativ cât o coală A3 și vor putea fi amplasate doar în locuri speciale de afișaj electoral, stabilite de primărie. De asemenea, va fi interzisă folosirea pe afișe a unei succesiuni de culori care să reproducă drapelul României.

„Potrivit reglementărilor în vigoare, în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură și intoleranță, precum și a oricăror forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică. Biroul Electoral Central recomandă, cu fermitate, competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfășurarea campaniei electorale, să aibă un discurs echilibrat, onest și constructiv și să evite denaturarea sau manipularea informațiilor pentru a preveni răspândirea știrilor false, a acțiunilor de dezinformare și a oricăror derapaje de natură să afecteze buna desfășurare a procesului electoral”, arată Biroul Electoral Central.

Pe 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri, și se va încheia în aceeași zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59.

După numărarea voturilor și soluţionarea eventualelor sesizări sau contestații, rezultatele alegerilor alegerile pentru autoritățile administrației publice locale și pentru membrii din România în Parlamentul European, din anul 2024, vor fi validate și publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

- Alegeri europarlamentare

În cadrul alegerilor pentru Parlamentul European (P.E.) din acest an au fost admise nouă partide politice, trei alianțe, precum și patru candidați independenți.

Alegerile din acest an reprezintă al cincilea scrutin de acest tip de la intrarea României în Uniunea Europeană (U.E.) în 2007.

Cei 33 de eurodeputați români sunt aleși prin vot universal direct de către toți cetățenii UE înregistrați pe listele electorale și având vârsta de peste 18 ani. Scrutinul se desfășoară într-o singură circumscripție electorală pe baza reprezentării proporționale, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid. România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine a candidaților pe listă. Locurile în Parlamentul European (P.E.) sunt alocate partidelor care obțin cel puțin 5% din voturile valabil exprimate prin metoda d'Hondt.

În total vor fi aleși 720 de europarlamentari în iunie 2024, cu 15 mai mult decât la precedentele alegeri. Ca regulă generală, numărul eurodeputaților se decide înaintea fiecăror alegeri. Totalul acestora nu poate depăși 750 plus președintele.

- Alegeri locale

La alegerile locale, se votează pentru primarii din fiecare comună, oraș sau municipiu, pentru consilierii locali și pentru președinții consiliilor județene. Pentru a vota, trebuie îndeplinite următoarele condiții: cetățenie română, vârsta de cel puțin 18 ani până în ziua alegerilor, domiciliul sau reședința stabilite în circumscripția electorală și înregistrare pe listele electorale permanente sau temporare.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: campanie electorala